Hirdetés

2022.07.29. 00:01

Lépések a karbonsemlegesség eléréséért

A hazai energiaellátás megreformálását és az észak-magyarországi szénrégió igazságos átmenetét célul kitűző LIFE-IP North-HU-Trans projekt (azonosítószám: LIFE19 IPC/HU/000009) az MVM Mátra Energia Zrt. visontai erőművében megvalósuló ipari lignitkivezetésstratégiai menedzselésével a Nemzeti Energia- és Klímaterv céljait hivatott megvalósítani.

Konferencia a LIFE projekt keretében Miskolcon. Fotó: BOKIK

Az erőmű technológiai átalakítása átfogó térségfejlesztési programként valósul meg úgy, hogy a foglalkoztatás továbbra is biztosított maradjon a régióban. A Mátrai Erőmű Magyarország energetikai kulcsszereplője, 2100 munkavállaló és közvetve mintegy 4000 család megélhetését biztosítja a régióban. A szénerőmű ugyanakkor a hazai szén-dioxidkibocsátás közel 10 százalékáért felel, ezáltal Magyarország 2050-es karbonsemlegességi céljainak eléréséhez elengedhetetlen a lignitalapú kapacitások klímacélokat is figyelembe vevő átalakítása. 

Naperőművi kapacitásaink lendületes és folyamatos bővülésének köszönhetően 2021-ben a naperőművek villamosenergia-össztermelésben betöltött aránya 11,1 százalék volt hazánkban, ami azt is jelenti, hogy ez a mutató Magyarországon volt a legmagasabb az EU-27 tekintetében. Ezzel olyan mediterrán országokat előztünk meg, mint Spanyolország és Görögország. A termelés összetételét tekintve Magyarországról elmondható, hogy a lignitalapú termelés aránya csökkent. 

A hazai naperőművi kapacitás további bővítése ugyanakkor csak jelentős infrastrukturális beruházások megvalósulása esetén lehetséges. A villamosenergia-átviteli hálózat bővítését és korszerűsítését már megkezdte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (MAVIR ZRt.). Az átviteli hálózat fejlesztése mellett energiatároló egységekre is szükség van a napenergia szezonális és időjárásfüggő rendelkezésre állásából fakadó, rendszerszintű szabályozási igények kielégítéséhez. A LIFE-IP North-HUTrans projekt akkumulátoros energiatárolókból és kisméretű fotovoltaikus erőműből álló demonstrációs erőmű-prototípus kifejlesztéséhez, valamint szivattyús energiatároló megvalósíthatóságának vizsgálatához is hozzájárul 9 éves futamideje alatt. A prototípusok kifejlesztése – a szaktárca és más konzorciumi partnerek támogatása mellett – a hazai energiaszektor meghatározó szereplőjének, az MVM Csoportnak a feladata. 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) projektben vállalt kötelezettségei közül kiemelt jelentőséggel bír a mentorálási folyamat. Ennek keretében feltérképezik az MVM Mátra Energia Zrt. beszállító körének érintettségét a dekarbonizációban, és alternatívákat kínálnak a versenyképesség megtartására, bővítésére, illetve az esetleges profilváltás előkészítésére. 

A lignitkivezetésben érintett munkavállalók részére egyéni át- és továbbképzési programok, valamint munkaerőpiaci szolgáltatások állnak majd rendelkezésre. Mindezekkel a fő cél az, hogy fenntartható és igazságos átmenet valósuljon meg a lignitszektor dolgozói számára is. 

Az átállás és a létrejövő új kapacitások hos - szabb távon fenntartható munkahelyeket jelentenek a térségben, ideértve a Mátrai Erőmű telephelyein létesítendő naperőművek, az új típusú erőművi berendezések üzemeltetését, valamint a működést támogató társaságok munkaerő-igényét. 

A BOKIK a projektcélok elérése érdekében a lakosság és az általános iskolai tanulók körében klímacélokat bemutató, a környezeti fenntarthatóságot népszerűsítő, szemléletformáló tevékenységet is ellát, illetve szakmai rendezvényeket, konferenciákat szervez. 

(A sajtómegjelenést a LIFE-IP North-HUTrans, LIFE19 IPC/HU/000009 számú projekt keretében az Európai Unió LIFE programja finanszírozta.) 

(A cikk forrásai: Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal honlapja, www.mekh.hu (energiastatisztikai adatok); LIFE-IP North-HUTrans projektmenedzsment; MVM csoport; BOKIK; https://igazsagosatmenet.eu/)

(PR-cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában