hirdetés

2021.12.02. 14:16

Fejlődési irány a turisztika

A testvértelepülési kapcsolatot is tovább szeretnék erősíteni.

Hogyan sikerült visszarendeződni a pandémia után, hogyan alakult a település élete az idén? – Orbán Józsefrt, Nyíri polgármesterét kérdeztük.

A pandémia utáni időszak nyugalmat hozott a település életébe, ezáltal beindultak a közösségi foglalkozások: a Karikázó Szép – asszonyok Tánccsoport Egyesület próbái, hagyományos szilvalekvárfőzés a nyugdíjasoknak, kóruspróbák, egyházi rendezvények. A község lakóinak 90 százaléka belátta, hogy az oltás az egyetlen megoldás a járvány leküzdésére. Remélhetőleg a maradék 10 százalék is felelősségteljesen fog gondolkozni elsősorban magáról, illetve embertársairól. A negyedik hullám az oltatlanok járványa.

A közösségerősítésre milyen hatással volt ez az időszak?

Sikerült megrendezni júniusban az I. Nyíri Betyárnapot közel ezer ember részvételével. Kijelenthetjük, hogy minden elképzelésünket felülmúlta a rendezvény. Két év után újra tarthattunk idősek napját. Megszerveztük a nyugdíjasok és a szenvedélybetegek ki – rándulásait is. Októberben a Nyíri Önkéntes Tűzoltó Egyesület szervezésében a gyerekeknek egy nagyon színvonalas tűzmegelőzési nap került megrendezésre.

Milyen fejlesztések kezdődtek el az idén, melyek folytatódnak jövőre is?

Befejeztük a temető kerítését. Végre megépült a buszmegállónk, amire több éve már nagy volt az igény. Jövőre szeretnénk a másik buszmegállót is megterveztetni és megépíteni. A Művelődési Házban sikerült kicserélni a könyvtár és a nyugdíjasklub nyílászáróit, kialakítottunk egy mozgáskorlátozott-illemhelyiséget és -zuhanyzót, remélhetőleg jövőre sikerül a kultúrház teljes energetikai fejlesztését végre – hajtani, illetve egy tálalókonyhát kialakítani. A Magyar Falu Program keretében eredményesen pályáztunk egy minden igényt kielégítő falubuszra. A Tokaj Zemplén Fejlesztési Program keretében a településen keresztül vezető utak teljesen megújulnak. A belterületi utak felújításának tervezése befejeződött, várjuk a pályázati kiírást, remélhetőleg jövő év márciusában mintegy 2,5 kilométer hosszan teljesen új burkolatot és padkát fognak kapni a település utcái. A külterületi mezőgazdasági utak mintegy 4,5 kilométer hosszan újulnak meg 2022-ben. Jövő évben teljesen felújítjuk a régi iskola épületét, és egy 21. századnak megfelelő rendezvény – teret alakítunk ki színpaddal és nézőtérrel.

Melyek a fejlődési irányok, amelyekben a legnagyobb potenciál lehet a jövőt illetően?

Az egyházaink, templomaink rendben vannak. Bár állítólag az új stadionok a templomok, akkor mint Nyíri polgármestere büszkén kijelenthetem, hogy van két új stadionunk. A keresztény vallás és elvek gyakorlása továbbra is biztosított a községben, és ezt az irányvonalat továbbra is erősen fogjuk képviselni. További fejlődési irány a turisztika. Lesz utunk, vannak és remélhetőleg lesznek újabb szálláshelyeink. Elkezdhetünk jövőre gondolkozni egy nagyobb turisztikai attrakcióban.

Melyek a legfontosabb közösségi programok az idén, és mit terveznek a jövő évre?

November 21-én, vasárnap 10 órától az egész országban a református istentiszteletet Nyíriből közvetítette a Kossuth rádió. Nagy dolog és történelmi pillanat ez a falu életében, ilyen még nem volt. Előttünk van az adventi idő – szak: az egyik adventi vasárnap a Tánccsoport Egyesület készül ünnepi műsorral, egy másik adventi vasárnap pedig a református templomban tartunk adventi koncertet. Idén kicsit eltérünk a hagyományos szokásoktól, mert a két fennmaradó adventi hétvégére „külsős” fellépőket is hívtunk: december 5-én Illényi Katica, az utolsó vasárnap pedig Pál Dénes ad koncertet a településen. Jövő évben megrendezzük a II. Nyíri Betyárnapot. A rendezvényt kétnaposra tervezzük, színvonalas programokkal és koncertek – kel. A testvértelepülési kapcsolatot tovább szeretnénk erősíteni, két szoboravatással – az erdélyi Havadon és Nyíriben –, illetve lehetőséget biztosítunk 50 nyíri ember részére, hogy megismerjék egy négynapos kirándulás keretében Erdélyországot.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában