PR cikk

2010.12.21. 11:18

Kórházi ágyból a fényágyba!

<p>Miskolc - Májusban még kétséges volt, hogy Tóth Márta családja körében ünnepelheti-e a karácsonyt, hiszen a 25 éves miskolci lány május 9-én sziklamászás közben 20 métert zuhant a mélybe. Egy ilyen balesetet a legtöbben nem is élik túl, azonban ennek a nagyszerű lánynak minden bizonnyal feladata van még, mivel a csodával határos módon túlélte a zuhanást. – A balesetre nem is emlékszem, azonnal elvesztettem az eszméletemet. – kezdi Márti lágy, kedves és bájos hangon, mintha csak mesélne, pedig hatalmas megpróbáltatásokon ment keresztül az elmúlt több mint fél évben.</p>

A kórházban töltött közel 3 hónap alatt életmentő műéten esett át, 10 napig mesterséges kómában tartották, intenzív osztályon, traumatológián és idegsebészeten kezelték, majd a rehabilitációra került. – Koponyaalapi és ablakos bordatörésem volt, a keresztcsontom is daraboka tört, ugyanúgy, mint a lapockám, a csigolyám és még sorolhatnám. De élek és gyógyulok folyamatosan – ez a legfontosabb! – mondja az életvidám lány.

- Az orvosaim és a kórház dolgozói szerint is csoda, hogy egyáltalán túléltem az esést. Amikor felébredtem tudtam, eldöntöttem – mert nagyon makacs vagyok –, hogy meg fogok gyógyulni! Tudtam, hogy lesznek akadályok, amelyeket le kell küzdenem, így például újra kellett tanulnom járni. Eleinte még csak járókerettel ment, aztán már elég volt a mankó is. Haza pedig úgy engedtek a kórházból, hogy már segítség nélkül is tudtam közlekedni – persze csak óvatosan, a nyakmerevítőt azonban még 20 napig hordanom kellett.

A családnak meggyőző tapasztalatai voltak a polarizált fénnyel kapcsolatban, mivel a Bioptron lámpát használták korábban, így amikor Márti édesanyja hallott a miskolci Sensolite Gyógycentrumról, nem is volt kérdéses, hogy amint lehet, a miskolci lány a fényágyban folytatja gyógyulását.

Ha ugyanis a Sensolite fényágyba fekszünk, egész testünk polarizált fényben fürdik. Ez azért jó, mert a fény a bőrön keresztül 1 cm mélységig hatol az emberi test szöveteibe, így eléri a kapilláris ereket, ezzel együtt természetesen a benne keringő vért, illetve a benne található alakos elemeket is. A polarizált fény a vér alakos elemei közül az immunitásért, a természetes védekezőképességért felelős fehérvérsejteket serkenti, a vörösvértestek pedig több oxigént képesek megkötni, így a vérkeringésen át eljuttatják a szervezet összes sejtjéhez, szervéhez és szervrendszeréhez. - A gyógycentrumban eleinte - a nyakmerevítő miatt - egy speciális párnát raktunk a fejem alá, így a 20 perces kezelés alatt az állapotomhoz képest kényelmesen fekhettem és gyógyulhattam.

Márti az augusztus 5-e óta eltel négy hónap alatt eddig 39 kezelésen vett részt, a heti háromszori kezelés pedig szemmel látható javulást hozott. – Az életmentő műtét során keletkezett műtéti hegem már 1 hét után gyönyörű lett, a csonttörések helyeinél pedig – amelyekből volt jó néhány – jelentősen csökkent a fájdalomérzetem. A bordatörések átszúrták a tüdőmet, a jobb oldalamon légmell alakult ki, a baloldal pedig megtelt vérrel, ezért le is kellett csapolni. Sokáig éreztem ásításnál, sóhajtásnál, nagyobb levegővételnél nyilallást, amely valószínűleg a fényterápiának köszönhetően szintén mérséklődött. A kezelések remek hatással vannak a közérzetemre, az általános lelkiállapotomra, sokkal energikusabb vagyok és a koncentrálóképességemen is érzem a javulást. Természetesen a jó hírektől én is mindig erőre kapok, ezért is voltam boldog, amikor a nyakmerevítőm levétele után készült CT felvételen a koponyaalapi törés vonala már nem is látszott. Az orvosok szerint a teljesen fel fogok épülni, de hogy pontosan mikorra, azt nem lehet tudni, mert ez egyéntől függ, de én biztos vagyok benne, hogy az akaraterőmön és a hozzáállásomon kívül a Sensolite is gyorsítja a gyógyulásomat!

Ahogy beszélgetünk, óhatatlanul felmerül bennem a kérdés, hogy vajon van-e folytatás, lesz-e még újabb sziklamászás? A válasz megfontolt és határozott: Sziklát már biztosan nem fogok többet mászni - szép volt, jó volt, de majdnem az életembe került.

Minél hamarabb épül fel teljesen Márti, annál gyorsabban kapják vissza kedvenc edzőjüket azok a gyerekek, akiknek a fiatal lány tanítja meg szinkronkorcsolyázás minden, csínját-bínját és akik már nagyon várják visszatérését.

Ez az év tehát megváltoztatta egy fiatal lány életét, de mintha védőangyalai lennének, akik óvják, vigyáznak rá, ezáltal lehetőséget kapott, hogy az idei karácsonyt is szerető családjával ünnepelje. Ahhoz pedig kétség sem fér, hogy – ahogyan a Sensolite Gyógycentrum munkatársai megfogalmazták – Mártinak még dolga van itt, a földön !

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában