Pozsonyi jegybanki beavatkozás az erősödő korona megfékezésére

Közbeavatkozott csütörtök délután a korona további megerősödése ellen a szlovák jegybank a devizapiacon. Hogy erre mennyi pénzt használt fel, csak később teszik közzé. Az intervenciónak köszönhetően 30 fillérrel gyengült a korona az euróval szemben, de az árfolyam a nap végére még így is az eurónkénti 34,08 koronán állapodott meg, ami kedvező a szlovák fogyasztónak.

A korona erősödése az exportorientált szlovák cégeket károsítja a leginkább, hiszen koronában kifejezve csökken a bevételük. Ez leginkább a főként kivitelre dolgozó vegyipari vállalatokat hozhatja nehéz helyzetbe északi szomszédunknál. Kedvez ugyanakkor a behozatallal foglalkozó vállalkozásoknak, mert – ugyancsak koronában számítva – kevesebbet kell a külföldi áruvásárlásra fordítaniuk.

Hasznot húzhat pénzneme erősödéséből a szlovák fogyasztó is, mert az olcsóbban behozott árut a hazai piacon is olcsóbban adhatják a kereskedők. Látványos lehet például a megtakarítás az úgynevezett ” last minute utak” esetében, hiszen azokat most kevesebb koronáért rendelhetik meg a szlovákok.Sporthírek