Pozsonyban is lesz Terror Háza

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:Pozsony, 2012. május 22., kedd (MTI) – A kelet-közép-európai államok közül utolsóként, várhatóan rövid időn belül Pozsonyban is létrejöhet egy, a kommunizmus bűntetteit bemutató múzeum. A projekt állami közreműködés nélkül, polgári kezdeményezésre, egy magánfőiskola segítségével valósulhat meg.

 

“Néhány hónap elteltével már fogadhatjuk is az első látogatókat Pozsony központjában” – erősítette meg az MTI-nek kedden a múzeum létrehozásának ötletével előálló Frantisek Neupauer, a Feltűnésmentes Hősök polgári társulásnak és a Keresztény Intézetek Fórumának elnöke. Hozzátette: ezekben a napokban szólítják meg támogatóikat és partnereiket, és már véglegesítődött a leendő múzeum helyszíne is, ennek konkrét helyét azonban egyelőre nem akarta elárulni.

A múzeum létrehozásának ötlete már a rendszerváltást követően felmerült, az azonban, hogy megvalósítása belátható közelségbe kerüljön, sokáig váratott magára.

Frantisek Neupauer – aki korábban a kommunista titkosszolgálat aktáit dokumentáló Nemzeti Emlékezet Intézetének munkatársa volt – az MTI-nek elmondta: a kommunizmus bűntettei múzeumának létrehozását a Keresztény Intézetek Fórumának felhívása gyorsította fel. Ezt 2010. november 25-én – az utolsó csehszlovákiai politika foglyok szabadon bocsátásának 20. évfordulóján – tették közzé. A felhívást a berlini hasonló intézmény vezetőjének jelenlétében hirdették meg. Hubertus Knabe, a STASI volt – ma múzeumként szolgáló – börtönének igazgatója akkor rámutatott: “Egyedül Szlovákiában nincs ilyen jellegű múzeum, mintha önöknél nem is lett volna kommunista elnyomás!” A felhívást később csaknem háromezren írták alá.

Egy évvel később, Iveta Radicová akkori kormányfő is felkarolta az ötletet. Ezt követően kezdődött meg – a múzeum létrehozását célzó – párbeszéd a kulturális tárca, a Nemzeti Emlékezet Intézete és a Keresztény Intézetek Fóruma között. A projekt azonban a Radicová-kormány bukásával megfeneklett. A múzeum létrehozása ismét a márciusi parlamenti választásokat követően került elő, a baloldali Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) alkotta kormány azonban – anyagi okokra hivatkozva – elzárkózott a terv kivitelezésétől. “Múzeumok viszonylag széles hálózatával rendelkezünk, így a kulturális miniszternek van mit csinálnia, hogy a megfelelő működésüket és a meglévők fejlesztésének finanszírozását biztosítsa” – jelentette ki a téma kapcsán Marek Madaric kulturális miniszter áprilisban.

A múzeum létrehozása kapcsán a napokban állt be változás, miután kiderült, hogy a kezdeményezést támogatni fogja a pozsonyi székhelyű Szent Erzsébet Egészségügyi Magánfőiskola. Ennek kapcsán Frantisek Neupauer megerősítette: így már állami segítség nélkül is képesek lesznek létrehozni a kommunizmus bűntetteit bemutató múzeumot.