Pozsony állítja, az EBESZ szerint minden rendben a szlovák államnyelvtörvénnyel

A június végén módosított szlovák államnyelvtörvény az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint összhangban van az európai jogrenddel, és a jogszabályban foglalt bírságolási rendszer is kompatibilis az európai normákkal – ezt közölte kedden Miroslav Lajčák ((miroszlav lajcsák)) szlovák külügyminiszter az EBESZ kisebbségi főbiztosa, Knut Vollebaek és a pozsonyi kormányzat szakértői közti keddi hágai egyezetetésről.

A szlovák külügyminiszter közölte, Vollebaek a törvény nagyon körültekintő megvalósítását várja el. A főbiztos ugyancsak kéri, hogy a törvényben szereplő terminológiát, fogalmakat végrehajtási rendeletekkel pontosítsák – elkerülendő az esetleges téves értelmezéseket.

Lajčák megjegyezte, hogy az EBESZ pártatlan állásfoglalása alapján még félrevezetőbbnek tűnik az utóbbi időszak szlovákellenes kampánya.
“Felmerül a kérdés, hogy a magyar diplomácia szakmai bázisa valóban meg volt-e győződve a törvénnyel szembeni bírálata jogosságáról, vagy pedig tudatában volt: ingatagok a kritika alapjai, s a hangosságnak a tárgyilagos érvek elégtelen voltát kellett elfednie, hogy a politikai megrendelésnek meg lehessen felelni” – fogalmazott a szlovák külügyi tárca vezetője.

A sajtót Lajčákkal közösen tájékoztató Marek Maďarič ((magyarics)) kulturális miniszter újságírói kérdésre azt válaszolta, az EBESZ szerint egyetlen betű változtatás sem szükséges a módosított államnyelvtörvényben.
“Megállapítást nyert, hogy a törvénymódosítás legitim célt követ” – közölte.

A magyar szakembereket szerdán hallgatja meg az EBESZ kisebbségi főbiztosa.