Powell tanácsadóként dolgozna az Obama elnökségnek

Colin Powell egykori amerikai külügyminiszter tanácsadóként dolgozna a Barack Obama kormányában, ha az illinois-i szenátor megnyerné a novemberi elnökválasztást – közölte a demokrata elnökjelölt egy hétfőn sugárzott interjúban. A vezérkari főnökök egyesített tanácsának első fekete elnökének számító republikánus Powell a hétvégén jelentette be, hogy nem saját pártjának jelöltjét, John McCain-t, hanem inkább Obamát látná szívesen 2009-től a Fehér Házban.

“Colin Powell egyike lesz tanácsadóimnak” – közölte Barack Obama szenátor az NBC amerikai televíziónak nyilatkozva, hozzátéve, hogy az egykori külügyminiszter már eddig is ellátta ezt a szerepet, még mielőtt támogatásáról biztosította volna. Obama azt nem árulta el, hogy lesz-e formális szerepe Powellnek, közölve, hogy ezt még meg kell beszélniük.

A közvélemény-kutatások adatai szerint az elnöki székért folyó versenyben nyerésre álló Obama elismerte, hogy megpróbálta rávenni Powellt, hogy kampányoljon az érdekében, de a volt külügyminiszter ezt visszautasította.

Az 1989 és 1993 között vezérkari főnökök egyesített tanácsának elnökeként dolgozó Powell vasárnap jelentette be, hogy a demokrata Obamát támogatja az elnökségért folyó küzdelemben. A republikánus Powell elmondta, hogy Obama rátermettségén kívül a gazdasági válságra össze-vissza választ adó, nem felkészült alelnökjelöltet választó, negatív hangvételű McCain kampány győzte meg, hogy a demokrata jelölt lenne jobb az Egyesült Államoknak.