Pótolták a gödöllői Teleki-szobrot

Vasárnap délben leleplezték azt a Teleki Pál-mellszobrot, ami pontos másolata annak a bronz alkotásnak, melyet augusztus 3-ára virradó éjjel loptak el az egykori miniszterelnökről elnevezett gödöllői térről. Az eredeti mű eszmei értéke két és fél millió forint. A másolat 100 ezer forintba került, anyaga hasonlít a bronzra, akrilgyantából készült, és műkőből öntötték ki.

2001. április 12-én,Teleki Pál halálának 60. évfordulóján avatták fel Varga Zoltán Zsolt gödöllői szobrászművész alkotását. A mintegy 40 kg-os bronz mellszobrot augusztus elején lopták el a színesfém-tolvajok. Előbb ledöntötték a talapzatot, majd lefeszítették róla a szobrot. A művész augusztus 6-án ideiglenesen helyreállította az köztéri alkotást, helyére rakatta a talapzatot, és ráhelyezte a szobor gipsz-másolatát. Ezután készült el az az új Teleki-mellszobor, melyet vasárnap leplezett le Gödöllő polgármestere.

A szobor ellopásakor Gémesi György felháborodott hangú közleményében arra kérte a kormányt, hogy lépjen fel szigorúbban a színesfémlopás ellen. Vasárnapi avatóbeszédében arra is kitért, hogy szeptemberben egy törvénytervezetet nyújtanak be a szakminisztériumnak, annak érdekében, hogy állami felügyelet alá kerüljön a színesfém-kereskedelem.Sporthírek