Pótfelvételi – még egy hétig lehet jelentkezni

Jövő hétfőig, azaz augusztus 13-ig adhatják le a jelentkezésüket azok, akik első körben nem jutottak be egyetemre vagy főiskolára, vagy nem is pályáztak az idén. A lapokat 5 ezer forint ellenében közvetlenül a kiszemelt iskolába kell eljuttatni, elektronikusan jelentkezni nem lehet. A képzések listája a www.felvi.hu-n olvasható.

A ponthatárok meghúzásával egyidőben, július 25-én azoknak a szakoknak a listáját is nyilvánosságra hozták, ahol még van szabad hely a felsőoktatásban. Ezt később a kiegészítő képzésekkel bővítették, amely szintén az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) honlapján, a www.felvi.hu-n található. A pótfelvételin jórészt költségtérítéses szakokat hirdettek meg az intézmények, a felsőfokú szakképzésben azonban még vannak államilag támogatott helyek is; az ide felvetteknek képzési hozzájárulást, azaz tandíjat sem kell fizetniük.

A jelentkezők csak egyetlen szakot jelölthetnek be, ha viszont az adott intézmény államilag finanszírozott és költségtérítéses formában is elindítja a képzést, úgy mindkettőt fel lehet tüntetni. A jelentkezési lapot a kiszemelt egyetemen vagy főiskolán, illetve az OFIK ügyfélszolgálatán (Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ, Budapest, Reviczky u. 6.) lehet beszerezni. A felvételi lap leadása előtt 5 ezer forintos eljárási díjat kell befizetniük a diákoknak. Az erről kapott igazoló szelvényt a jelentkezési lapra kell ragasztani, és csatolni kell azokat a dokumentumokat is, amelyek a többletpontokat igazolják – tájékoztatott az OFIK.

A felvételről, illetve az elutasításról a felsőoktatási intézmények döntenek, és a jelentkezőket is ők értesítik. A felvettek a többiekhez hasonlóan szeptemberben kezdhetik meg tanulmányaikat.

Azok a diákok, akik nincsenek megelégedve a döntéssel -akár a normál, akár a pótfelvételi eljárásban utasították el őket- jogorvoslati eljárást indíthatnak az intézmények ellen, az írásos értesítő kézhezvételétől számított 15 napon belül. A részletekről a www.felvi.hu oldalon lehet olvasni, de a honlapról elérhető jogász szakértő is készséggel válaszol a felmerülő kérdésekre.Sporthírek