Posztokért cserébe buktatna a PRM

Nemzeti egységkormány létrehozása esetén kész megszavazni a Tăriceanu-kabinet elleni bizalmatlansági indítványt a Nagy-Románia Párt (PRM), amennyiben a kormány az előzetes pártközi egyezkedések alapján meneszthetőnek tűnik – ígérik az alakulat vezetői.

A PRM szerint egy a jelenlegi kabinetet követő nagykoalíciónak előzetes egyeztetéseken kell leszögeznie a különböző szaktárcák pártok közötti eloszlását. Nicolae Bolcaş PRM-alelnök a tárgyalások apropóján kifejtette, egy új kormányalakításról szóló paktumnak nem csupán az elveket, de a kabinet összetételét is le kell szögezni. “Ez így alkotmányos.” – így Bolcaş.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) a Vadim vezette alakulat felvetésére jelezte, egyetértene egy ilyen jellegű szerződéssel. Eközben a többi párt elutasít egy nagykoalícióról szóló egyezséget. Ez a körülmény többek között a bizalmatlansági dokumentum elfogadtatását is megnehezíti a jövő szerdai parlamenti szavazáson, ugyanis sokkal nagyobb esélye lenne az elfogadásra, ha a PRM is rá voksolna.