Postaládánkból: Nem firka a graffiti, hanem művészet

Válaszolni szeretnék az utóbbi időben egyre többet emlegetett, falfirkálásról szóló levelek szerzőinek. Ne próbálják elemezni a„szórófestékeket”, a „falra írt kriksz-krakszokat”! Ezennel felhívom figyelmüket az ilyen témán bosszankodó embereknek, hogy ez tovább mutat, mint önök ezt látják. Ez egy kultúra, tetszik, vagy sem. A képzőművészet egy ága! Az a gyerek, aki templomra meg hasonló helyekre fölfúj mindenféle idiótaságot, annak köze nincs a graffitihez, és csak a téma társadalombeli megítélésének árt.

Egy graffitis Nem egy 10 éves gyerek, kinek hóna alatt egy gördeszka, vállán egy bicikli, baseball-sapka fején, és nem úgy néz ki, mint egy zsák krumpli. Ha valaki szapulni akarja ezt a témát, akkor egyet kérek csak: nézzen utána. Ne egy agilis, unatkozó nyugdíjas háborgásait keljen olvasnom, – s mellesleg mosolyognom rajta – aki nem tudja a szabadidejét mire használni. Tisztelet a kivételnek. Híres építészek, festők állnak a graffiti helyes megítélése mellett.
És most figyeljenek: a művészeti szakokon a tanítanak graffiti művészekről, vagyis kötekező anyag. (Lásd: Jean-Michel Basquiat) S mindezek után az embereknek a fejébe kéne picit rendet rakni, hamár Európa Kulturális Fővárosa akarunk lenni.

Utóirat

Nem elhanyagolható tény, hogy az Amerikában rendezett világversenyen a magyar graffiti-csapat a franciák után a második, tehát – a gyengébbek kedvéért – a második legjobb a világon. Megelőzve a nagy múltú Amerikai csapatot és a németeket is.

Név és cím a szerkesztőségben