Postaládák tucatjait törték fel Budapesten kedd óta

A VIII. és X. kerület több lakója is a rendõrséghez fordult kedden, mert ismeretlenek megrongálták a postaládájukat – közölte szerdán a Budapesti Rendõr-fõkapitányság. Szerdán újabb hasonló eseteket jeleztek a VII. kerületbõl. A kerületi kapitányságok munkatársai adatokat gyûjtenek az ügyben.

Józsefvárosban hat különbözõ utcában körülbelül száz ládát törtek fel ismeretlenek, Kõbányán több tucatról van információja a rendõrségnek. Szerdán délelõtt újabb bejelentést kaptak: a VII. kerületi Rottenbiller utcában hasonló esetekrõl tettek bejelentést a lakók. A BRFK kerületi kapitányságainak munkatársai adatokat gyûjtenek, illetve arról próbálnak tájékozódni, hogy a ládákban milyen papírok, levelek lehettek, illetve azokból mi tûnt el. Azt is vizsgálják, hogy a rongálásokkal mekkora kárt okoztak. Ha a kárérték a szabálysértési értékhatárt nem haladja meg, az ügy az önkormányzatokhoz kerül, ha meghaladja ezt, rongálás vétsége miatt indítanak büntetõeljárást.

Mint arról korábban a Független Hírügynökség beszámolt: sorozatban törik fel ismeretlenek a fõvárosban a társasházak postaládáit, nem kizárt, hogy a tolvajok a hétfõ óta postázott választási ajánlószelvényeket keresik. Jóri András adatvédelmi biztos már korábban kifejezte aggályait az ajánlószelvények kézbesítése kapcsán. A biztos ajánlásában megfogalmazottak szerint problémás a “postaládákból történõ ajánlószelvény-szerzés, itt egyben a személyes adatokat tartalmazó értesítõ birtokába is jut az elkövetõ”.

“A választópolgár nevének, lakcímének és személyazonosítójának ajánlószelvényen történõ megjelenítése az elérni kívánt cél tükrében a szükségesnél jobban korlátozza a személyes adatok védelméhez való alkotmányos jogot, nem felel meg a célhoz kötött adatkezelés elvárásainak” – áll az adatvédelmi biztos ajánlásában.