Posta György: “Hogy a város létezni tudjon”

Posta György, Tokaj polgármestere
Posta György, Tokaj polgármestere - © Fotó: Bujdos Tibor
Tokaj – Posta György számára az első félév a kapcsolatépítésről szólt. Interjú Tokaj polgármesterével.

Posta Györggyel, Tokaj új polgármesterével megválasztását követően már készítettünk egy interjút, és most jött el az ideje annak, hogy fél év elteltével szerkesztőségünkben arról beszélgessünk, mit sikerült az akkori tervekből megvalósítani.

– Fél év nem nagy idő, de Tokajban úgy tűnik, megmozdult valami ennyi idő alatt is.

Posta György: Az első félév a kapcsolatépítésről szólt, hogy a város létezni tudjon. A négy történelmi zempléni város közül mi vagyunk a legkisebbek, ezért tudjuk, önállóan nehéz lobbitevékenységbe kezdeni. Ezért is örülök annak, hogy megalakult a négy zempléni város szövetsége, amiből hiszem, rengeteget tudunk majd profitálni, hiszen közösen fellépve könnyebb képviselni az érdekeinket. Szükségünk is van erre, mert az adóbevételeink minimálisak, viszont az intézményrendszerünk az nagy, ezért komolyan kell lobbiznunk annak érdekében, hogy a lyukakat befoltozzuk. Még vannak beragadt pénzeink a Fesztiválkatlannál is, arra hitelt kellett felvenni, azt fizetni is kell.

– A Fesztiválkatlan életében is jelentős fordulat állt be.

Posta György: Közbeszerzést írtunk ki a Fesztiválkatlan üzemeltetésére, és már megvan a nyertes is, aki egy nagyon komoly programtervezetet tett le az asztalra már erre a szezonra is, és a következő évre egy még komplettebb programtervvel állt elő. Július 6-án nyit majd a katlan a Tokaji aszú című musical bemutatójával, de a szezon végéig nagyjából 12–14 programot rendeznek majd ott a helyszínen, köztük a Zempléni Fesztivál két eseményét is. Az újjáéledő Borsodi Kingdom of Hegyalja fesztivál szervezőinek is tetszik a helyszín, jövőre talán ez is bekerül a programba. Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója is érdeklődik, ők is szeretnének előadást hozni. Esküvőket is rendeznek majd a katlanban, és szó van egy nívós étterem megnyitásáról is A Fesztiválkatlanra és a Bormúzeumra, valamint a tokaji borra építjük a várost. Azt is szeretnénk elérni, ha a Tokaj Kereskedőház Zrt.-nek lenne egy mintaboltja a városban. A Bormúzeum építése is már abba a stádiumba jutott, hogy lassan már elkezdhetjük tervezni a megnyitó napját. Számunkra létfontosságú, hogy a turisták minél több időt töltsenek a városban, ezért ezek a beruházások fognak elsőbbséget élvezni Tokajban.

– A polgármesteri tisztség mellett azért erősen jelen van a sport is az életében.

Posta György: Tizenhetedik éve vagyok a Tokaji Futball Club elnöke. Büszke vagyok arra, hogy hatalmas fejlődésen ment keresztül a foci a településen, és ezt hozzám kötik. Arra törekszünk, hogy helyi srácok alkossák a csapatot, mert úgy a szurkolók is jobban maguknak érzik a klubot. Mindez érződik is a nézőszámban, és lassan eljutunk egy olyan szintre, hogy be tudjuk vállalni a magasabb osztályt is. Folyamatosan azért dolgozunk, hogy ez a fejlődés ne rekedjen meg.

– Bánhegyi Gábor –

Névjegy: Posta György

  • Születési idő: 1964. december 3.
  • Születési hely: Tokaj
  • Család, munka: Három gyerek apja
  • Két évtizeden át a tokaji munkaügyi kirendeltség vezetője; az elmúlt két évben a Tokaji Kincstár vezetője
  • 2014. október 12-től Tokaj polgármestere
  • Tisztségei: Tokaj polgármestere, 1998-tól a Tokaji Futball Club elnöke

A tokaji választásról

Májer János, Tokaj korábbi polgármestere 2014 nyarán bejelentette, nem indul újra a polgármesteri székért.

Posta György független jelöltként indult 2014 őszén Tokaj polgármesteri posztjáért. Rajta kívül még a Fidesz-KDNP jelöltje, dr. Simon Csaba és a független Dévald István szállt harcba a tisztségért. A szavazók 48,54 százaléka, azaz 995 voksoló döntött úgy, Posta György legyen Tokaj polgármestere, Dévald István 574, dr. Simon Csaba 481 szavazatot kapott.