Magyarország

2010.02.02. 13:07

Levelet küldtek a Fidesz prominenseinek a kis- és középvállalkozók

<p>Levelet küldött kedden a Fidesz prominenseinek, többek között Orbán Viktor pártelnöknek a kis-, és középvállalkozókat tömörítõ Mozgalom a Nagyar Vállalkozásokért. A levélben azt kérdezik: van-e a Fidesznek világos stratégiája arra, hogy hogyan akadályozza meg a magyar válalkozások tömeges megsemmisülését.</p>

A mozgalom szerint ugyanis az államnak minél elõbb lépnie kell, mert a lánctartozások, a diszkriminatív szabályozás miatt a 24. órában van az a szektor, amelyik a magyar foglalkoztatottak kétharmadának ad munkát.

Batta Imre, a mozgalom képviselõje kedden azt is elmondta: közérdekõ pert is készülnek az állam ellen indítani, amelynek része lesz az a kezdeményezés is, hogy az Áfa befizetés kötelezettsége csak akkor terhelje a vállalkozásokat, amikor már õk is megkapták számlájuk után a kifizetést. Jelenleg ugyanis a számla kiállítása után már azonnal fennáll ez a kötelezettség, tehát sokszor a kis-, és középválalkozóknak úgy kell Áfá-t fizetniük, hogy a megbízótól õk maguk még nem kapták meg munkájuk után a pénzt. A tájékoztatón elhangzott: ez a szabályozás egyébként nem idegen az Unióban, számos európai országban csak a megbízók teljesítése után kell az álvállalkozóknak adót fizetniük.

A tájékoztatón részt vett Horváth László, a Megyeri híd kárusult vállalkozóinak képviselõje is. Elmondta: továbbra sem kapta meg a híd több mint 250 építõipari vállalkozása a számlán kiállított járandóságát. Igaz, az idõközben hivatalosan és felszámolás alá került megbízójuk, a GanzAcél 10 százalékos ajánlatát a többség elfogadta, tehát a nekik járó körülbelül 2 milliárd helyett megelégedtek 200 millióval. A szóvivõ hozzátette: már csak 10 vállalkozás küzd azért, hogy a jogosan nekik járó jussukat megkapják, és csatlakoznak minden olyan szervezethez, akik segíthetnek nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!