Friss hírek

2010.01.06. 15:23

Népszavazást akar Le Pen a bevándorlás megfékezésérõl

<p>Népszavazásra szólított fel szerdán a francia szélsõjobboldal vezére. Jean-Marie Le Pen a bevándorlás megfékezésérõl, ahogy mondta, Franciaország elsõ számú problémájáról tartana referendumot.</p>

Le Pen azt mondta újságíróknak, hogy valamikor idén kellene megrendezni a népszavazást, majd párhuzamot vont az általa tervezett és az új minaretek építési tilalmáról nemrég megtartott svájci referendum között.

"A masszív bevándorlás teher a francia életformán, az ország költségvetésén, biztonságán, és iskolarendszerén, ezen kívül súlyosbítja a munkanélküliséget." - közölte a 81 éves politikus. Le Pen azt is mondta, hogy aki a "bevándorlással kapcsolatos vitát a nép elé kell vinni, hogy egy referendumon kiderüljön az, amit eddig csak suttogtak az emberek, de amit a Nemzeti Front hangosan követel régóta".

A szélsõjobboldali Nemzeti Front hívei tömegesen támogatták Nicolas Sarkozy államfõt a 2007-es elnökválasztások idején, amikor keményebb ellenõrzést ígért a bevándorlásra. Le Pen szerdán azt is mondta, hogy "franciának lenni etnika ismérv", majd közölte, hogy "nem fél használni ezt a kifejezést, amit a politikai korrektségre hivatkozók tabuvá nyilvánítottak". Franciaországban ismeretlen fogalom az etnikum. A közfelfogás szerint vagy francia valaki, vagy nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!