Friss hírek

2009.09.11. 22:27

Elfogadta a kormány a 2010-es költségvetés tervezetét

<p>A kormány szerdai ülésén elfogadta a 2010-es költségvetésrõl szóló törvény tervezetét, amelyet pénteken be is nyújt az Országgyûlésnek - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök a szerdai kormányülést követõ nyilatkozatában. A kormányfõ hangsúlyozta: szigorú büdzsét készítettek, de súlyoztak az elvonásokkal: vannak területek, amelyek többet kapnak az ideinél. Így például az igazságügyi és rendészeti feladatokra 23,5 milliárd forinttal, az egészségügyre pedig 15 milliárddal jut több 2010-ben az idei forrásokhoz képest. Emellett 700 milliárd forint jut gazdaságélénkítésre nagyrészt uniós forrásból. Bajnai Gordon ugyanakkor elmondta: az önkormányzatoktól például 120 milliárd forintot vonnak el 2009-hez képest, ami 4,8 százalékos csökkenést jelent.</p>

A miniszterelnök leszögezte: takarékos, de az eredmények megszilárdítására, a növekedés újraindítására képes ésszerû költségvetési tervet fogadott el a kabinet. Bajnai Gordon megismételte, hogy 2009-2010-ben két év alatt 7,5 százalékkal esik vissza a gazdaság, így körülbelül egyhavi GDP-vel kevesebbõl gazdálkodhat az állam. A kormány ugyanakkor arányosan, de felelõsséggel és súlyozva kívánja visszafogni a kiadásokat.

A kormányfõ szerint a jövõ évi költségvetés legfontosabb eleme az adócsökkentés. Így például jövõre 400 milliárd forinttal több marad a vállalkozásoknál a járulékcsökkentések miatt. A kormány emellett szeretné kibõvíteni az Út a munkához programot a magánszféra felé, az önkormányzati és állami szférában pedig közérdekû munkára is kiterjesztené a programot, amelyre az ideinél 13 milliárd forinttal jut több hazai forrásból és 7,5 milliárddal uniós támogatásból.

Az egészségügy jövõre 730 milliárd forinttal gazdálkodhat, ami 15 milliárddal több az ideinél, ezen felül pedig 18 milliárd forint marad az intézményeknél a járulékok csökkenése miatt.

A fejlesztésekkel kapcsolatban Bajnai Gordon elmondta: igaz, hogy a költségvetési forrású önkormányzati beruházásokat egy évre fel kell függeszteni, de a 700 milliárdos uniós gazdaságélénkítõ csomag hatására a "nagyléptékû és gazdaságélénkítõ" programok finanszírozása megoldott lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!