Ponthatáron innen és túl

Nem mindenki nyugodott meg az egyetemi ponthatárok megállapítása után. Számos kérdés foglalkoztatja még a jelentkezőket, akár felvették őket, akár nem. Szakértőink válaszoltak olvasóink kérdéseire.

Nem mindenki nyugodott meg az egyetemi ponthatárok megállapítása után. Számos kérdés foglalkoztatja még a jelentkezőket, akár felvették őket, akár nem. Ez derült ki, amikor szerkesztőségünkben olvasóink kérdéseire válaszoltak a Miskolci Egyetem vezetői: Szűcs István tanulmányi rektorhelyettes, Döbröczöni Ádám, Szabó Miklós és Fazekas Csaba dékánok.

Fontos a határidő

Akik nem jutottak be egyik egyetemre sem, a pótfelvételi iránt érdeklődtek. Az egyetemi vezetők elmondták, pótfelvételizni bármelyik intézmény bármelyik képzésére lehet, de csak egy helyre. Ha alapképzésre jelentkezik valaki, már csak költségtérítéses helyeket talál, de a felsőfokú szakképzésen még vannak államilag finanszírozott szakok. A teendő az, hogy be kell fáradni a kiválasztott képzést indító kar dékáni hivatalába. Ott lehet beszerezni a jelentkezési lapot, és azt is megtudhatja a leendő hallgató, milyen dokumentumokat kell még csatolni a jelentkezéséhez. Figyelni kell a határidőre, ami augusztus 13-a. A pótfelvételi-lehetőségek minden egyetem és főiskola honlapján megtalálhatók.

Technikumba

Többen azért telefonáltak, mert bár felvették őket az egyetemre, de mégis úgy gondolják, hogy a tanulmányok megkezdése előtt jobb lenne egyéves technikusi képzést szerezniük. Ők azt a választ kapták, hogy erre lehetőség van. Mivel felvételt nyertek, be kell iratkozniuk, majd a dékáni hivatalban kérvényezniük az egyéves halasztást. Abban az esetben viszont meggondolandó a döntés, ha a technikusi és az egyetemi szak hasonló, hiszen akkor többet ér a diplomát adó képzés.

Inkább Miskolcon

Egyik fiatal olvasónkat Debrecenbe vették föl ápolás és betegellátás szakra, de most úgy gondolja, mégis Miskolcon szeretne inkább tanulni. Neki nincs lehetőség pótfelvételire, hiszen felvételt nyert valamely intézménybe, tájékoztatták őt az egyetemi vezetők. Az azonban lehetséges, hogy ha egy vagy két fél évet elvégez Debrecenben, utána kérheti az áthelyezését Miskolcra. Az ügy tanulsága, tette hozzá Fazekas Csaba, hogy nagyon jól meg kell gondolni a jelentkezési sorrendet, hiszen azon ilyenkor már nem lehet változtatni.

Rangsorolnak

Egyik olvasónk a kollégiumi férőhely iránt érdeklődött. Döbröczöni Ádám dékántól tudhatta meg, hogy a sikeres felvételi után minden hallgató tájékoztatást kap majd az egyetemről, Ebben találhatja meg mindenki a kollégiumi jelentkezés módját, ami elektronikusan történt. A rangsorolást a hallgatói önkormányzat végzi majd. Figyelembe veszik a lakóhely és az egyetem közötti távolságot, az anyagi, szociális és egészségügyi helyzetet.