Pontatlan potyautas-lista – RTL KLUB Híradó

A “potyautasok” listájára panaszkodnak a háziorvosok. Szerintük ugyanis az egészségbiztosítási járulékot nem fizetők listája pontatlan. Az egyik, az RTL KLub Híradójának nyilatkozó háziorvos szerint halott, illetve olyan dolgozó ember is van a listán a jogosulatlanok között, aki táppénzen is volt. Az egészségbiztosító szerint a lista pontos. Dolgozó úgy kerülhet fel a jogosulatlanok listájára, hogy nem fizetnek utána járulékot.

Nem tudom, mennyire napra kész, illetve mennyire pontos ez a lista, de vannak rajta olyan betegeink, akikről tudjuk, hogy dolgoznak, nemrégiben táppénzen is voltak, ennek ellenére szerepelnek a listán – mondta Princz János Baranya megyei háziorvos.

Az egészségbiztosítási pénztár szerint a lista pontos. Lehet, hogy valaki dolgozik, és mégis rajta van a listán. Elképzelhető ugyanis, hogy a dolgozó után nem fizetik a járulékot. Szerintük azért is van a lista, hogy ez kiderüljön.

A háziorvosoknak nem a pánikkeltés, hanem éppen a betegek megnyugtatása lenne a legfontosabb feladata. El kell mondják nekik, hogy jelen pillanatban nincs jogviszonyuk, de az ellátást ugyanúgy megkapják, mint korábban, ez továbbra is ingyenes. Viszont érdemes rendezni a jogviszonyokat – mondta Molnár Barbara, az OEP szóvivője.

Magyarországon 1 millió ember nem fizet járulékot. Ha nem rendezik a számlát, akkor januártól csak az életmentő beavatkozások, a népegészségügyi szűrések és kötelező védőoltások járnak majd nekik ingyenesen.