Pompás az új ózdi városrész

Ózd – Nagyszerűen sikerült az Új városrész születik ózdi projekt, amely a napokban ért véget. A projekt fő eleme a multifunkcionális rendezvényház és felsőoktatási-távoktatási centrum.

Kialakítása az épület első részének teljes felújításával, valamint a műemlék jellegnek megfelelő, a teljes épületre vonatkozó külső homlokzat és tetőszerkezet egységesítés. A földszinten kaptak helyet a kisebb előadótermek, az előkészítő- és az irodahelységek, a vendégszobák. Eredeti helyén marad a műszaki könyvtár.
Az emeleti termeket az eredeti állapotnak megfelelően újították fel, ott lehetőség van a nagyobb létszámú előadások megtartására, kiállításokra, konferenciák rendezésére. A mai kor követelményeinek megfelelő fűtéssel, elektromos- és számítástechnikai hálózattal valamint védelmi rendszerrel látták el az épületet.
Útfelújítások
A terület jobb megközelíthetőségét biztosítja a József Attila, Váczi Mihály, Alkotmány és Gyár útfelújítása. A gyalogos közlekedést segíti az utak melletti járdák aszfaltozása, az útszegélyek helyreállítása. A pihenő- és játszókert tervezésénél figyelembe vették a terület gépkocsival történő megközelíthetőséget, az ideérkezők parkolási lehetőségét. Jelentős nagyságú zöldterületetet építettek, ahol változó magasságra növő cserjék, ligetes facsoportok, fasorok nyújtják a kellemes környezetet.

A Papagájház mögötti részen játszóeszközöket helyeznek el a környéken lakó és idelátogató gyerekek szórakoztatására.

A Petőfi téren
Dísz- és pihenőparkot alakítottak ki. A park hosszanti középvonalában fekvő főtengelyre merőlegesen haladó belső utakat terveztek, a tengelyek találkozásánál a burkolatminta és -forma hangsúlyozott dísztereket alkot, változó funkcióval. A tér központi eleme a Petőfi Sándorszobor, a környezetében kialakuló dísztér és a hozzá kapcsolódó sétányok alkalmasak az ünnepségek méltó megtartására. A 48-as út közepe táján van a terület jelentős épületegyüttesének bejárata. A terv szimmetrikusan, ívesen megoldott dísztér szakaszt jelöl ki az előtérben, amelyet növényzettel gazdagítanak és az utcabútorozásról is gondoskodtak. Az átlós gyalogosforgalom részére térkővel szegélyezett aszfalt utakat építettek. A környékre érkező gépkocsik számára parkolóhelyeket létesítettek.
Az Október 23. tér

A rendezés két szakaszból áll. Az egyik a Kaszinó épületének közvetlen környezete, a másik az Október 23. tér. Az épület műemlék, a környezetének dísztér jellegű kialakításánál ezt vették figyelembe. A meglévő út és parkolósáv rendszere megfelelő, a burkolatot igényes,
műemléki környezetbe illő térkőre cserélik. Az Október 23. térnek három fő funkciója van: a parkoló zóna, amely kiszolgálja az irodaépületbe érkezők igényeit.

A dísztér fő eleme a meglévő szobor. A körülötte lévő támfalat díszburkolattal látták el, a téren utcabútorokat helyeztek el. A szobor melletti zöldterület alkalmas a téren belüli pihenőpark zóna kialakítására, amelyhez a mesterségesen megemelt dombot visszaszedték, hogy a térhez jobban kapcsolódó zöldfelületet nyerjenek.
A költségek 810 millió 593 ezer forintra rúgtak. Ebből: 729 millió 534 ezer forint EU-támogatás (90 százalék), 56 millió 742 ezer forint BM EU Önerő Alap támogatás (7 százalék), míg 24 millió 317 ezer forint saját erő (3 százalék).

– Kolodzey Tamás –