Politikusból nem lett vádlott

Bár félezer bejelentés érkezett tavaly a törvényhozás és az igazságszolgáltatás tagjaival szemben az ügyészségre, egyetlen politikus ellen sem emeltek végül vádat – írja a Magyar Hírlap.

A vádlottak között van azonban három bíró, egyiküket ittas járművezetésen érték, a másik – a vád szerint – magánokiratot hamisított, a harmadik pedig balesetet okozott. Az ügyészség egyik képviselője is megbotlott, ő állítólag több százezer forintért hozott kedvező döntést egy vádlott ügyében.

A tavalyi bejelentések száma negyedével több az előző évinél. Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője szerint ez a választások miatt van, négy éve is ugyanez volt a statisztika.

Bár vádemelés nem történt, számos politikai bejelentést kaptak. Csak Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszéde miatt tucatnyi ilyet iktattak. Voltak, akik közérdekű adatokkal való visszaélés miatt marasztalták volna el a kormányfőt, mások pedig közvetve terrorcselekmények elkövetése miatt. Ezek egyikében sem találta indokoltnak a nyomozást az ügyészség.

Három politikust érintő ügyben egyébként jelenleg is folyik nyomozás, de mentelmi joguk felfüggesztését egyelőre nem indítványozták.