Politikai vitanap a parlamentben a vidékfejlesztésről

A Fidesz szerint az elhibázott kormánypolitika miatt másodrendű állampolgárok lettek a vidéken élő emberek. Az ellenzéki politikusok a keddi “Vidékfejlesztés vagy falurombolás” címmel szervezett politikai vitanapon azért kritizálták a kormányt, mert szerintük ellehetetlenítik a vidéken élők életét döntéseikkel. A kormány nevében felszólaló 5 államtitkár ugyanakkor a térségi gondolkodás fontosságát hangsúlyozta, illetve azokról az uniós támogatásból igényelhető milliárdokról beszélt, amelyeket 2007-2013 között lehet vidékfejlesztésre fordítani.

A fideszes Kovács Zoltán szerint azzal, hogy a kormány megszüntette a kistelepüléseken a többi között a postai szolgáltatásokat, valamint a szociális és egészségügyi intézményeket, másodrendű állampolgárokká tette a vidéken élőket. A kereszténydemokrata Hargitai János szerint pedig a megszüntetett vasútvonalakkal és az egyre ritkábban járó Volán járatokkal a kormány be is zárja a falvakat gondjaikba. Hargitay szerint a kormány a saját maga által előidézett pénzügyi válság miatt nem lát más megoldást, mint hogy magára hagyja a vidéket.

A kormánypárti képviselők az érdemi vitát hiányolták a politikai vitanapon. Szabó György, a szocialisták vezérszónoka még a vita elején azt mondta, ahelyett, hogy érdemi, szakmai kérdésekről és a lehetséges megoldásokról beszélnének, a Fidesz majd elmondja, hogy mit tett a kormány rosszul, a kormány pedig elmondja majd, hogy mit tett helyesen és csak ismét elbeszélnek majd egymás mellett a képviselők. A szabad demokrata Kiss Zoltán szerint “együttműködésre kényszerülnek” a politikai pártok a vidékfejlesztés érdekében. A liberális politikus szerint érdemi, valóságos és eredményes programokat kell kidolgozniuk, mert mint mondta, az nem megoldás, hogy négyévente, amikor a vidéki választók szavazatára van szükség mindenkinek van programja, “mindenki imádja a vidéket”, majd nem történik semmi.

A kormány nevében öt államtitkár ismertette a vidékfejlesztésre fordítható uniós támogatási lehetőségeket. Az agrártárca államtitkára elmondta, hogy a vidékfejlesztési programban rendelkezésre álló 1400 milliárd forintnyi támogatás nagy részét az agrárfejlesztésekre kell fordítani, mert nem lehet fejlett vidék fejlett gazdaság nélkül. A gazdasági tárca államtitkára a vidékfejlesztés kérdésének megoldását abban látta, hogy sikerül rávenni a befektetőket üzemek, gyárak létesítésére vidéken, de szót ejtett arról is, hogy uniós forrásokból fejlesztik a települések elérhetőségét is a többi között útépítésekkel. Az oktatási tárca álláspontja szerint az oktatás és a kultúra kérdésében vidéken az egyetlen megoldás a térségi gondolkodás. Az önkormányzati tárca államtitkára pedig arról beszélt, hogy a kormány önkormányzati reformja nem a falurombolásról szól, hanem az ügyintézések racionalizálásáról.

A politikai vitanap folytatódott a parlamentben, a képviselők 5 órás keretben tárgyalnak a kérdésről.