Politikai vita az uniós agrártámogatásokról

Teljesen ellentétes álláspontokkal fejeződött be az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának csütörtöki zárt ülése, ahol a képviselők és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) munkatársai az Európai Unió Magyarországgal kapcsolatos vizsgálatáról tárgyaltak.

Abban a bizottság rendkívüli ülését kezdeményező Font Sándor (Fidesz) elnök, illetve a csütörtökön zárt ülést kezdeményező MSZP-s képviselők is egyetértettek, hogy az EU jelenleg is vizsgálódik évekkel korábban kifizetett területalapú agrártámogatások kifizetése kapcsán.
Azonban amíg Demendi László (MSZP) szerint az Unió és a magyar kormány szakmai vitában van egymással, amelyben a magyar álláspont könnyen védhető, addig Font Sándor szerint a kormány súlyos mulasztásai miatt a felelősséget a gazdákra akarja hárítani.

Demendi László leszögezte: az MVH előadásából kiderült, hogy az EU a Mezőgazdasági Parcella-azonosító Rendszer (MEPAR) adatainak frissességét kérdőjelezi meg, azonban a kormány szerint a törvényi előírások az ellentmondásosak, és Magyarország jóhiszeműen járt el. A szocialista politikus hangsúlyozta: az uniós audit nem szól sem bírságokról, sem azok esetleges összegéről, amennyiben azonban mégis bírságot szabna ki az EU Magyarországnak, akkor azt semiképpen nem a gazdák, hanem az állam fizetné meg.

Font Sándor ezzel szemben elmondta: az Unió 10 milliárd forintos bírságot helyezett kilátásba, amit adott esetben a jogtalanul támogatáshoz jutott gazdák fizethetnek meg.

Demendi László hozzátette: Magyarország és az Unió között jelenleg is zajlanak a tárgyalások az EU által vitatott kérdésekben és eredmény csak későbbre várható.