Politikai szoknyaperspektíva

Politikai szoknyaperspektíva
Miskolc – A politika is lehet vonzó, érdekes, attól függetlenül is, hogy ki milyen elveket vall. Veres Edit, politológus, politikus, és egy új típusú politikusi generációhoz tartozik. Veres Edit, a Borsod megyei MDF legfiatalabb és első női elnöke.

Tipp: Impozáns kalapgyűjteménye van, vagy egyéb kvalitások miatt került az MDF Borsod megyei szervezetének élére, ha megengedi, hogy e merész kérdéssel firtassuk előmenetelének okát?

Veres Edit: Nem, nincs impozáns kalapgyűjteményem, bár Dávid Ibolya, a párt elnöke megjegyezte viccesen, hogy legalább már két szoknyás van a pártban. No de ugye egy választási éven vagyunk túl, az országgyűlési és az önkormányzati fordulókon is elindultam, megítélésem szerint az itt elért szép eredmények vezettek elnöki tisztséghez.

Tipp: Egy szociológiai megállapítás szerint, ahol felülreprezentáltak a nők, azon szakmák társadalmi presztízse csökken. Ön is gondolja?

Veres Edit: Először is a magyar politikában nincsenek többségben a nők, a párt megyei elnökei közül is én vagyok az első nő. Megítélésem szerint a nőiség tökéletesen alkalmazkodik a politika, úgymond férfias szabályaihoz. Sőt többletet is jelent, hiszen egy nő nem mindig a racionális érvek mentén képes mozogni, hanem alkalmazza a megértés, a tolerancia technikáját is. Egy nő, egy anya, mint családintegráló személy akkor is képes a partnerrel tárgyalni, ha éppen konfliktus van köztük. Amíg a férfiak hajlamosak a végletekig menő küzdelemre, addig egy nő mindig nő marad ezekben a politikai harcokban is. De visszatérve a kérdéshez: a politikai szakma presztízse a nők miatt biztosan nem fog csökkeni.

Tipp: Hogy még személyesebb hangot üssünk meg, egyre több gyermek mondja, hogy ő polgármester, vagy országgyűlési képviselő szeretne lenni, ha felnő. Ha gyermeke ugyan ezzel állna elő, támogatná az elképzelését?

Veres Edit: Egyrészt az a legfontosabb, hogy a gyermekem olyan szakmát válaszon, amihez a képességei, az adottságai megfelelőek, másrészt, hogy szerese, amit választ. Ha egyszer azzal állna elő, hogy politikus akarna lenni, támogatnám, mint ahogy más szakmákat is.

Tipp: Még akkor is, ha a politikai pálya sokat veszített vonzerejéből? Igaz, furcsamód a politikusok életvitele mégis az irigyelt kategóriába tartozik.

Veres Edit: A politikai pálya, úgy tűnik, sokat veszített vonzerejéből. Úgy vélem, ma már nem a kiváltságokért, a presztízsért áll valaki politikusnak. Sokkal inkább hiszek az úgynevezett államférfiúi, államnői típusban, aki tényleg hiszi, hogy a képviselők a közös ügyekért dolgoznak, akik olyan érdekeket képviselnek, amelyeket az egyes elszigetelt ember nem tud olyan hatékonyan kivívni magának. Azt azonban károsnak tartom, hogy a politikát negatív jelzőkkel együtt emlegetik, hiszen ha az emberek elveszítik a politika ebbe a formájába vetett hitüket és bizalmukat, az a demokráciára nagyon káros hatással lenne.

Tipp: A bevezető kérdésnél még merészebben megpróbálkoznánk azzal a szexista kijelentéssel is, hogy ön rendkívül dekoratív, amit a zord politikai világban bizonyára az előnyére tud fordítani.

Veres Edit: Ha nagyon általánosan szeretnék válaszolni, akkor vannak olyan adottságok, amit hasznosítani lehet ezen a pályán. Bár én sokkal jobban hiszek a természetességben, a természetes szépségben. Hétéves koromtól sportolok, az ezáltal nyert adottság fitten tart, így a rendkívül dekoratív kategória kevésbé van jelen az én esetemben. Továbbá abban is hiszek, hogy a zord politikai világban nem a kérdésben sugallt képességekkel kell érvényesülni. Sokkal többre tartom az emocionális készségeket, az intelligenciát.

Veres Edit
Született: 1977. február 23.
Családi állapot: férjezett
Gyermek: Ádám, 6 éves
Iskola: politológus, szociológus (abszolutórium), Phd. hallgató ME Irodalomtudományi Doktori Iskola
Irodalom: kortárs japán és magyar irodalom, Murakami Haruki, Szerb Antal
Sport: ritmikus sportgimnasztika, balett
Zene: világzene, Buddha Bar