Politikai káosz Ukrajnában

Szembeszállt az ukrán parlament Viktor Juscsenkóval, miután hétfő este nem szavazta meg az államfő rendeletét, amellyel feloszlatta a törvényhozást és új választásokat írt ki május 27-re. Viktor Janukovics kormányfő is a döntés visszavonását kérte Juscsenkótól, majd több ezer tüntető vonult fel a kijevi főtérre, tiltakozva Juscsenko rendelete ellen. A hadsereg közben bejelentette, hogy az államfő, Viktor Juscsenko parancsait követi.

A parlament feloszlatásáról szóló rendelet akkor lép életbe, ha megjelenik a központi választási bizottság hivatalos lapjában. A törvényhozás hétfőn este azonban nemcsak Juscsenko rendelete ellen szavazott, de egyben feloszlatta a választási bizottságot is, illetve megtiltotta az előrehozott választások pénzügyi finanszírozását is.

A parlament azt kérte az alkotmánybíróságtól, hogy vizsgálja meg, törvényes volt-e Juscsenko rendelete.

A Nyugat-barát Juscsenko és a Moszkva támogatását élvező Janukovics a 2004-es narancsos forradalom óta küzd a hatalomért. Juscsenko akkor hatalomra került, de a 2006-os parlamenti választásokat már Janukovics nyerte és koalíciós kormányt hozott létre. A választások után a 450 fős parlamentben 250 helyet szerzett meg a koalíció, és Juscsenko szerint további képviselőket próbál az oldalára csábítani csak azért, hogy elérve a kétharmados többséget meg tudják változtatni az alkotmányt – benne jelentősen gyengítve az államfői pozíciót.