„Politikai eszköznek” használta az ovisokat?

Akt.:
„Politikai eszköznek” használta az ovisokat?
„Politikai eszköznek” használta az ovisokat?
Ózd – A törvényből nem derül ki, hogy politikus mesélhet-e a gyerekeknek az óvodában.

Nagy politikai vitát kavart Vona Gábor, a Jobbik elnökének látogatása egy ózdi óvodában. (Erről részletesen tegnapi lapszámunkban írtunk.) Ezúttal azt szerettük volna megtudni, törvénybe ütközik-e a pártvezetők effajta látogatása.

Makár Barnabásnét, a Pedagógusok Szakszervezete óvodai tagozatának elnökét kérdeztük elsőként, aki lapunknak elmondta: a köznevelési törvény szerint politikai párt vagy párthoz köthető szervezet nem működhet az óvodákban. Amíg a gyerekek az intézményben tartózkodnak, ott politikai rendezvényeket nem lehet tartani.

– Azt azonban nehéz megállapítani, hogy Vona Gábor látogatása, aki játszott a gyerekekkel és mesét olvasott nekik, politikai színezetű volt-e. A gyerekek nyilván nem tudták, hogy ő politikus, a szülők viszont igen – mondta az érdekvédő, hozzátéve: óvodákba egyébként rendszeresen látogatnak politikusok. Legutóbb az egyik miskolci óvoda születésnapi rendezvényén ott volt a szocialista országgyűlési képviselő, a fideszes önkormányzati képviselő, sőt még a Jobbik megyei alelnöke is szülőként, de ebből semmi probléma nem adódott.

vona1

Gábor bácsi

Makár Barnabásné túlzásnak érzi a Vona Gábor látogatása körül kialakult vitát.

„Szinte minden számottevő politikai csoport politikai eszközként használja fel az óvodásokat” – hívja fel elemzésében a figyelmet az Eötvös Károly Intézet. „A köznevelési törvényt, az alaptörvényt, a jogállami elveket és a jóérzést is sérti, ha politikusok a saját népszerűségük növelésére használnak fel óvodásokat” – írják.

Az ózdi Mogyorósvölgyi Óvodát viszont meglehetősen kellemetlenül érinti a látogatás után kialakult politikai csetepaté, és a megjelent, szerintük „elferdített” újságcikkek. Kisbellér Klára óvodavezető elmondta, Vona Gábor nem politikai rendezvényt tartott az óvodában, hanem szerette volna jobban megismerni az óvodapedagógus szakmát. A gyerekek csak annyit tudtak róla, hogy Gábor bácsinak hívják.

A kicsik jól érezték magukat, a szülőktől is pozitív visszajelzést kaptak a pedagógusok. Az óvodavezető-helyettes, Paulerné Bacsur Zita hozzátette: Vona Gábor Az aranyszőrű bárány című mesét olvasta fel a gyerekeknek. Ez a mese megtalálható a főiskolai irodalmi szöveggyűjteményben, a magyar népmesekincs része. Nem Mátyás király volt benne a lényeg. Ezután az elnök játszott, focizott, homokozott, labdázott a gyerekekkel, minden politikai színezet nélkül.

Kérdéseket küldtünk a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatalnak is mint felügyeleti szervnek az ózdi esettel kapcsolatban. Várjuk a válaszokat.

ÉM-HE


Porondon Vona óvodalátogatása

Ózd – A pártelnököt „pedofíliával” vádolják, amiért Ózdon mesét olvasott az óvodás gyerekeknek. tovább »