Political Capital: Kerülte a konfliktust évértékelõjében Orbán Viktor

A kockázatkerülés jellemezte Orbán Viktor pénteki beszédét a Political Capital elemzõje szerint. László Róbert a Független Hírügynökségnek úgy fogalmazott: egy kormányozni készülõ miniszterelnök-jelölt évértékelõje hangzott el, de Orbán Viktor nem vállalt fel olyan konfliktusteremtõ programpontokat, amelyekkel késõbb támadni lehetne. Az elemzõ kiemelte a Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF erõsebb kontrolljáról szóló kijelentéseket és azt, hogy a Fidesz elnöke most elõször üzent nyíltan a kétharmados többségrõl.

Egy kormányozni készülõ miniszterelnök-jelölt beszéde volt, aki nem akart sok konfliktust vállalni – jelentette ki a Független Hírügynökségnek László Róbert. A Political Capital elemzõje szerint a Fidesz elnöke a saját táborához szólt. Az elemzõ úgy látja, hogy az évértékelõ nem volt programadó beszéd, de mint mondta: nem is ez volt a célja. A szakember kiemelte: sok konkrétum nem hangzott el azzal kapcsolatban, hogy mit kezdene az országgal hatalomra kerülése esetén egy Fidesz-kormány.

A Political Capital elemzõje szerint a saját választóközönsége számára meggyõzõ beszédet mondott Orbán Viktor, mert most is jelen voltak azok a szimbolikus elemek, amelyek korábban is jellemezték a Fidesz elnökének megszólalásait. Hozzátette: olyan értelemben viszont nem volt határozott ez az évértékelõ, hogy nem derült ki: konkrétan milyen intézkedésekkel, milyen eszközökkel oldaná meg Orbán Viktor a felvázolt problémákat, mint például a kis-, és közepes vállalkozások helyzetét, vagy éppen a munkaerõ teremtést.

Az elemzõ Orbán Viktor beszédébõl kiemelte a Magyar Nemzeti Bank és a pénzügyi felügyeletek erõsebb kontrollját szorgalmazó kijelentéseit. Hozzátette: bár a Fidesz elnöke nem ment bele részletekbe, az azonban valószínûsíthetõ, hogy a válság további kezelését egy jóval centralizáltabb, erõsebb központtal képzeli el. László Róbert emlékeztetett arra, hogy a külföldi hírügynökségek is ezt emelték ki a beszédbõl. A Political Capital elemzõje kitért arra is, hogy Orbán Viktor pénteki évértékelõjében nyíltabban üzent a kétharmados többségrõl. Míg korábban ezt a csoda kategóriájába sorolta, addig most arra biztatta híveit, hogy bízzanak a kétharmados többségben. A szakember szerint a politikus ezzel azt szeretné elkerülni, nehogy a szavazóik elkényelmesedjenek a választás napján a biztos gyõzelem miatt.