Political Capital – MSZP-kongresszus előtt: központi kérdés az új vezető megtalálása

Az MSZP hétvégi kongresszusa egyszerre lesz része az EP-választási vereséget követő helyzet tisztázásának és az országgyűlési választásra való felkészülés folyamatának – derül ki a Political Capital elemzéséből, amelyet csütörtökön tettek közzé. Utóbbi szempontból a központi kérdés az, tud-e az MSZP a következő hónapokban olyan vezetőt találni, aki integrálja, működőképessé teszi a pártot, és a várható kudarchoz képest kedvezőbb eredményt ér el a választók megszólításában. A szombati MSZP-kongresszus tétje az, hogy a következő néhány hónap elvezet-e a választók számára is üzenetet jelentő egyszemélyi vezetés megteremtéséhez, egy új vezér előrelépéséhez – olvasható a tanulmányban.

A jelenlegi tervek szerint nem lesz tisztújítás a július 4-i kongresszuson, így az nem fogja feloldani az MSZP vezetési válságát. A párt irányítását a Lendvai-Kiss-Szekeres hármastól átvevő Választási Bizottság pedig kollektív jellegéből fakadóan ugyancsak nem képes erre. Rövid távon nem lesz tehát világos, hogy ki és milyen irányba vezeti a pártot. Változást ebből a szempontból az őszre halasztott tisztújítás, valamint miniszterelnök-jelölés hozhat. Az MSZP ezzel 4-5 hónapnyi időt kíván adni magának arra, hogy a “megújulás” és a “fiatalítás” általános jelszavain túl tényleges válaszokat adjon a párttal kapcsolatban felmerült kérdésekre.

Az MSZP válsága abban is megmutatkozik, hogy tisztázatlan a párt viszonya a 2002 óta folytatott kormányzáshoz, főként a mostani Bajnai-kormányhoz. A közelgő választási kampányban azonban az MSZP-nek el kell számolnia a véget érő két kormányzati ciklussal, akár gyökeres szakítás formájában, akár úgy, hogy igyekeznek eredményeket felmutatni, utólag pozitív értelmezéssel feltölteni azokat, és láthatóvá tenni az elért sikereket a választók számára.

A Political Capital szerint a látványos szakítást valójában csak az előrehozott választás tenné lehetővé, amelynek azonban egészen minimálisra csökkent az esélye, miután június 29-én a Bajnai-kormány minden intézkedését megszavazta az MSZP-frakció. Elhangzott ugyan egyes szocialista politikusok részéről, hogy a költségvetés megszavazása és a novemberi tisztújítást követően elképzelhető az előrehozott választás, de ennek valójában már nem lenne sok értelme. Ez az idő előtti bukás látszatát keltené, valamint éppen azt a kampányidőszakot venné el párttól, amelyre a miniszterelnök-jelölt megnevezése után szüksége lesz – derül ki az elemzésből.