Policy Solutions: A kispártok támogatói akkor is szavaznak, ha nincs pártjuknak jelöltje

A szocialistákra inkább az LMP-sek, a Fideszre pedig a Jobbik támogatói szavaznának az őszi önkormányzati választásokon azokban a budapesti kerületekben, ahol saját pártjuk nem tudott jelöltet állítani – derül ki a Policy Solutions elemzéséből, amelyet a Medián közvélemény-kutatása alapján készítettek.

A Jobbik szavazóinak 84 százaléka akkor is elmegy szavazni, ha nem lesz pártjának jelöltje a választókerületében, míg az LMP-seknél 64 százalék ez az arány.

A másodlagos preferenciákat vizsgáló elemzés szerint az MSZP erősebb lehet abban a 12 fővárosi kerületben, ahol az LMP-nek nincs jelöltje, a Fidesz pedig abban a 8 városrészben érhet el jobb eredményt, ahol távol marad a Jobbik. A kutatás szerint a Jobbik támogatóinak 84 százaléka akkor is elmegy szavazni, ha az adott kerületben nem lesz jobbikos jelölt. Ebben az esetben 10 Jobbik-szavazóból 7 a Fideszre voksolna, míg 5 százalékuk az LMP-re, 3 százalékuk pedig a szocialistákra szavazna.

Az LMP támogatóinál már nem ennyire egyértelmű a helyzet, de a politikai elemző intézet szerint az ökopárt távolmaradása az MSZP-nek kedvez. A Lehet Más a Politika szavazóinak 19 százaléka szavazna a szocialistákra, ha nem lenne saját jelöltjük, míg a Fideszre 6 százalék. A párt szimpatizánsainak 12 százaléka a Kétfarkú Kutya Pártra, 9 százalékuk pedig a Jobbikra voksolna ebben az esetben. Az LMP-tábornak viszont csak 64 százaléka venne részt a választáson, ha saját pártjának nem lenne jelöltje.

A felmérésből az is kiderül: mindkét kispárt a 18-29 évesek körében a legnépszerűbb, ugyanakkor a nemek között jelentős különbségek vannak. A Jobbik szimpatizánsai között kétszer annyi a férfi, mint a nő, az LMP-nél viszont csaknem a fordítottja igaz.
– Független Hírügynökség –