Polgárok mesteri voksa

Polgárok mesteri voksa
Aggódhatnak Aggteleken, hogyan lesznek képesek eldönteni, ki legyen a község első embere az elkövetkező négy évben. Nyéki Zsolt jegyzete

A cseppkőbarlangjáról világhírű település holtversenyben csúcstartó: félezernél alig több lakosra kilenc polgármester-jelölt jut, vagyis durván minden hatvanadik ember úgy gondolja, ő lenne a legalkalmasabb a község vezetésére. Megyénkben is láthatjuk, mennyire kapós a polgármesteri szék. Az egészséges önbizalom kétség kívül fontos, ám messze nem elégséges feltétele e posztnak, s ezt a buzgalmat látva erősödhet bennünk az optimizmus: a verseny valóban a legjobbakat repíti a célba.

Mi ennyire vonzó ebben a tisztségben? Az ember egy osztálytalálkozót sem szervezhet meg anélkül, hogy legalább két fanyalgó megjegyzést ne kapna, egy falu vagy város életének irányításával pedig borítékolható az elégedetlenség, a sorozatos támadás. A kép vegyes, a motivációk helytől és személytől függően eltérőek: ki csak egyszerű megélhetési lehetőséget lát benne, kit a jobbító szándék, a tenni és segíteni akarás hajt, ki meg csak úgy érzi, jobban tudná csinálni.

Mindez magánügy, amíg a ringbe szállók az eszközök megválasztásában nem lépik át a sportszerűség határait, hogy a törvényes keretekről már ne is beszéljünk. A polgármesteri tisztség semmiféle végzettséghez, képzettséghez nem kötött, épp ezért a köz érdeke, hogy a választói bizalom, mint egyedüli mérce, bölcsességgel is párosuljon.

– Nyéki Zsolt –