Polgármester akart lenni, ezért csalni próbált a választáson Szakácsiban

Akt.:
Polgármester akart lenni, ezért csalni próbált a választáson - illusztráció
Polgármester akart lenni, ezért csalni próbált a választáson - illusztráció
Szakácsi, Miskolc – A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat egy 61 éves – mint megtudtuk – szakácsi férfival és társával egy 64 éves nővel szemben.

Az abaúji kistelepülésen, Szakácsiban 2016 júliusában időközi polgármester és képviselő testületi választást írtak ki, mert az előző testület feloszlatta magát. Az immár vádlott férfi polgármester jelöltként regisztráltatta magát a választási irodánál. A főügyészségi vádirat szerint mivel a falu összlakossága 150 fő, ezért hogy bebiztosítsa győzelmét, egy a faluban bejegyzett székhelyű turisztikai cég képviselőjével megállapodott, hogy megpróbálják befolyásolni a választás eredményét.

Átjelentkeztetett szavazók

Felkerestek a környező településeken élő, anyagilag nehéz helyzetben lévő embereket és rávették őket, hogy a választáson a vádlott férfira szavazzanak. Ezért a férfi és a nő személyesen vitték el a leendő választókat az okmányirodába és ott átjelentették őket a faluban lévő cég székhelyére, illetve egyéb a faluban található ingatlanokba. Azt ígérték nekik, hogy ezekbe az ingatlanokba beköltözhetnek és ott ingyen lakhatnak. Néhányan ténylegesen is a faluba költöztek, de a választások után onnan kijelentkeztek A választás napján a szavazóhelyiséghez is elvitték őket. Közülük néhányan ténylegesen szavaztak is.

Felfüggesztett börtönt javasolnak

A választást végül így sem nyerte meg a vádlott férfi, a csalás gyanúja miatt a másik jelölt kezdeményezett eljárást a választási irodánál. Az ügyészség a férfival szemben felfüggesztett börtönbüntetést társa esetében pénzbüntetést indítványozott.

– Szaniszló Bálint –