Polgári engedetlenséget hirdetett a Tanítanék mozgalom március 30-ra

Akt.:
Budapest, 2016. március 24. Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium a Közalkalmazotti Tanács elnöke, Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke és Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója (b-j), a Tanítanék mozgalom képviselői sajtótájékoztatóra érkeznek Budapesten, a Kossuth téren 2016. március 24-én. A mozgalom meghirdette a korábban kilátásba helyezett polgári engedetlenséget március 30-a délelőttre, egyórás időtartamra.
Budapest, 2016. március 24. Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium a Közalkalmazotti Tanács elnöke, Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke és Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója (b-j), a Tanítanék mozgalom képviselői sajtótájékoztatóra érkeznek Budapesten, a Kossuth téren 2016. március 24-én. A mozgalom meghirdette a korábban kilátásba helyezett polgári engedetlenséget március 30-a délelőttre, egyórás időtartamra. - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest/Miskolc – Meghirdette a korábban kilátásba helyezett polgári engedetlenséget március 30-a délelőttre, egyórás időtartamra, a Tanítanék mozgalom nevében Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója csütörtökön Budapesten.

Az igazgató újságírók előtt emlékeztetett, a március 15-i demonstrációjukon felszólították a kormányfőt és az államfőt, hogy kérjenek bocsánatot “az elmúlt hat évben megalázott pedagógusoktól”, de a bocsánatkérés nem érkezett meg szerda éjfélig. Nem történt előrelépés a Civil Közoktatási Platform 12 pontjának ügyében sem – jelezte.

Azt kérik, hogy a pedagógusok és a velük szimpatizálók szerdán 8 és 9 óra között álljanak ki az iskolájuk elé, szavaztassák meg újra a platform 12 pontját, nyilvánítsák ki elégedetlenségüket, azt, hogy mindenképpen változást szeretnének szeptembertől. Példaként hozta az érettségi rendszer átalakítását, hogy a diákok azokból a tárgyakból és úgy tehessen vizsgát, ahogy a tanulmányaikat megkezdték. Problémaként jelölte meg a mindennapos testnevelést is.

Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom képviselője elmondta: az akció alatt nem lesznek ellátatlanok, vagy felügyelet nélkül a gyerekek. Szeretnék, ha azok a szülők, akik támogatják a követeléseket, elmennének az iskolákhoz és azt az egy órát a tanárokkal töltenék, megismerve a követeléseiket. Azt javasolta, aki nem tud elmenni, akár fényes nappal is nyissa ki esernyőjét, viseljen kockás inget, akasszon ki kockás zászlót az ablakba. Hosszú távon új oktatáspolitikára van szükség, és szerinte a pedagógusok gúzsba vannak kötve a sztrájktörvény előírásai miatt. Arról, hogy egy későbbi akció érintheti-e az érettségit, azt mondta: nem szeretnék a vizsgákat “bántani”, ők tanárok, és szeretnek tanítani.

tanitanek2

Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója , a Tanítanék mozgalom képviselője Budapesten, a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatón 2016. március 24-én. A mozgalom meghirdette a korábban kilátásba helyezett polgári engedetlenséget március 30-a délelőttre, egyórás időtartamra. | MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Pilz Olivér, a tiltakozásokat elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára elmondta: a mozgalom felmérése szerint eddig mintegy 80 iskola jelezte csatlakozását az akcióhoz. Náluk a fenti egy óra alatt a pedagógusok egy része kivonul az iskola épülete elé, másik részük a csatlakozó szülőkkel az iskolával szemben lévő szobornál lévő parkot teszi rendbe, s az egy óra leteltével közösen fát is ültetnek majd. Közölte: azt várják, hogy végre tárgyalóasztalhoz tudjanak ülni, és elinduljanak az oktatási rendszer javítását célzó tárgyalások.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) tervezett megszüntetésére Pilz Olivér úgy reagált: szerinte az volt a célja a kormánynak, hogy a tiltakozók társadalmi támogatottságából “faragjon”. A lényeg az lenne, hogy az iskolák kapják vissza autonómiájukat, megfelelő finanszírozással működjön a fenntartó, és a mostani centralizált rendszert lebontsák. Megjegyezte: már folynak tárgyalások egy későbbi akcióról, de részleteket nem kívánt elárulni.

– MTI –


Emmi: a gyermekek és a tanárok érdekét egyedül a párbeszéd és a közös munka szolgálja

Budapest – A gyermekek és a pedagógusok érdekét egyedül a párbeszéd és a közös munka szolgálja, és ennek hatékony formája a köznevelési kerekasztal – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Tanítanék mozgalom csütörtöki budapesti sajtótájékoztatójára reagálva az MTI-vel. Jelezték: politikai akciókban gyermekek felhasználását nem tartják helyesnek, de munkajogi következményekkel nem kell számolni.
hirdetés


hirdet�s