Polgár Judit férfikapitányként debütál a sakkcsapat Európa-bajnokságon

Akt.:
Budapest – Az első hatba szeretne kerülni a magyar válogatottal a pénteken kezdődő reykjavíki sakkcsapat Európa-bajnokságon Polgár Judit, aki szövetségi kapitányként először irányítja az együttest.

A debütáló szakvezető az elutazás előtti budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a magyar csapat az Élő-pontszámok alapján a hetedik helyre van rangsorolva a 36 csapatos mezőnyben, ezért egy érmes helyezéssel már nagyon elégedett lenne. Polgár Judit döntése alapján az első táblán Lékó Péter játszik majd, mögötte Rapport Richárd, Almási Zoltán, Berkes Ferenc és Balogh Csaba lesz a sorrend.

Az Eb-résztvevőkről Polgár Judit annyit árult el, hogy a világ legjobb 20 játékosából nyolc lesz ott Izlandon, a férfiaknál az oroszok kiemelkednek a mezőnyből, de ez még szerinte nem jelenti azt, hogy ők győznek. Bár a kapitány szerette volna, ha a csapat tagjai több időt tudnak együtt készülni, erre a játékosok szoros programja miatt nem volt lehetőség.

Pozitívumként említette viszont, hogy a regeneráció érdekében ezúttal két nappal az Eb előtt ki tudnak utazni Reykjavíkba. Polgár Judit azon a véleményen van, a végső helyezés azon múlik, hogy az utolsó két-három fordulónak milyen pozícióból tud nekivágni a csapat, és szerinte sok függ majd attól, hogy a játékosok mennyire tudnak nyugodtak maradni a végére.

A férfiak éljátékosa, Lékó Péter úgy vélte, a fizikai állóképességnek nagy szerepe lesz az Európa-bajnokságon, ahol szerinte semmire nincs garancia és egyik erős csapat sem érezheti magát biztonságban. Ő is osztja azt a véleményt, hogy az első hat közé kerülés szakmailag már nagyon jó eredmény lenne.

A második táblás Rapport Richárd azt mondta, magánéleti problémái rendeződtek, s ennek hatására az utóbbi időszakban ismét felfelé indult el a világranglistán. Úgy érzi, tette hozzá, hogy most élete legjobb formájában van.

Almási Zoltán arról beszélt, hogy nagyon motiváltan várja az Eb-t.
Ruck Róbert, a női válogatott augusztusban kinevezett kapitánya elmondta: a 2013-ban egyéni Európa-bajnok, decemberben anyai örömök elé néző Hoang Thanh Trangot nélkülöző magyar női együttes előzetesen a kilencedik helyet foglalja el a 30 induló ország között, de szeretné, ha a csapat ehhez képest egy-két helyet előrelépne.

A nőknél az első táblán Vajda Szidónia vezeti majd a bábukat, a további táblasorrend így alakul: Mádl Ildikó, Rudolf Anna, Papp Petra és Gara Tícia.

Ruck véleménye szerint a nőknél az orosz, az ukrán és a grúz csapat egyértelműen jobb a többinél, s kapitánytársához hasonlóan ő is szeretne együttesével az első hat között végezni.Kitért arra, hogy a magyar női csapat két edzőtáborozáson is részt vett, s kiemelte, hogy Papp Gábor személyében másodedző is segíti a női válogatott munkáját.

A reykjavíki sakkcsapat Európa-bajnokság november 13. és 22. között zajlik, ahol svájci rendszerben, kilenc fordulót játszanak a csapatok.

A sajtótájékoztató keretében köszöntötték Gál Zsókát, aki a közelmúltban, Görögországban megrendezett U8-as világbajnokságon ezüstérmes lett, csak a mezőnyérték-számítás miatt szorult a második helyre.

– MTI –