Polgár: gumihulladékból áram

Villamos energia termelésére alkalmas gumihulladék-égető erőművet kíván építeni a Polgári Ipari Park területén a debreceni székhelyű TechCon Kft.

A több mint 7 milliárd forint értékű beruházás a jövő év végére, 2007 elejére valósulna meg. A tervezett regionális gumihulladék-hasznosító erőműhöz hasonló létesítmények az Egyesült Államokban és Európában is üzemelnek már. A TechCon szakemberei egy egyesült államokbeli, immár húsz éve működő üzemet látogattak meg referenciát keresve – tudtuk meg Székely Zoltán cégvezetőtől.

Az itteni erőmű – melyben gumiabroncsokat és ipari gumihulladékokat semmisítenének meg – a legkorszerűbb német technológiát alkalmazva épülne fel. Kifejezetten ilyen célú létesítmény jelenleg nincs Magyarországon, míg a környezetvédelmi minisztérium a gumihulladékok kezelése érdekében szükségesnek tartja ilyen üzemek létrehozását hazánknak ebben a régiójában is – jelezte Székely Zoltán.

Az erőmű éves szinten körülbelül 18 ezer tonna gumihulladék hasznosítására alkalmas. Ez a mennyiség a hazánkban évente keletkező gumiabroncs- és ipari gumihulladéknak a 24 százalékát teszi ki.

Égetés szabályozott módon

A hulladékok égetésének műszaki követelményeit, az égetőművek működési feltételeit, a hulladékégetés technológiai kibocsátási határértékeit jogszabály határozza meg Magyarországon, s e feltételeknek a TechCon Kft. beruházásában megépülő gumihulladék-hasznosító erőmű meg fog felelni – hangsúlyozta Székely Zoltán cégvezető.

A kazán és a füstgáztisztítási technológia zárt rendszert alkot. A keletkező pernye zsákos porszűrős leválasztás után erre a célra kialakított silókba kerül, ahonnan zárt zsákokban egy olyan, jelenleg is működő vállalkozáshoz szállítják majd, ahol dúsítással a világpiacon keresett cink-oxidot választanak ki a hamuból.

Az erőmű közvetlenül 22 főt fog foglalkoztatni, az alapanyag-ellátás érdekében viszont további munkavállalók felvételét tervezi a kft. A munkatársakat természetesen elsődlegesen Polgár város lakosai közül kívánja alkalmazni a TechCon – hangsúlyozta Székely Zoltán.

Hitelből és önerőből

A hulladékból nyert elektromos áramot a működési terület szerinti közüzemi szolgáltató köteles hatóságilag megállapított áron átvenni. A Magyar Villamos Művek Rt. a Polgáron létesítendő erőműben termelt éves – 40-45 gigawattórányi – villamosenergia-mennyiségről az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Rt. javára lemondott. A beruházást a TechCon Kft. önállóan valósítja meg.

A társaság törzstőkéje 764 millió forint, melyet a közeljövőben 1 milliárd 345 millió forintra emelnek. A beruházás megvalósításához szükséges pénzforrást a TechCon Kft. önerőből, illetve hitelből biztosítja.

P. Cs.