Helyi közélet

2008.05.20. 08:05

Olvasói levél: A politikai kulltúra - hiánya

<p><EM>Az 1-2 %-os gazdasági növekedés a statisztikai hibahatáron belül, vagy kívül esik-e? Egyáltalán kifelé vagy befelé áll e a szekerünk rúdja?</EM> Olvasónk írta.</p>

Erről akkor beszélhetünk, ha megfogadjuk a költő tanácsát: higgadtan és visszafogottan csakis a lényegere koncentrálva vitassuk meg végre közös dolgainkat. Lehet, hogy csak azért, mert ez túl egyszerű lenne és ellenkezne haladó hagyományainkkal, ennek még a nyomát sem lehet látni.

A korábbi célok közül mindössze egyet idézek elrettentő példaként: „célja a béke fenntartása, a német imperializmus ellenes hirdetmények támogatása.” Amit a szempont-brigádok énekeltek: egy a célunk a béke, harcba boldog jövőnkért megyünk” De nem csak a divatok, a szlogenek is változnak. Csak a lényeg, a kölcsönös vádaskodás örök és változatlan.

Ma minden létező jó és rossz jobbról, illetve balról érkezik. Továbbá ott van a centrum, ahová az éppen ügyeletes centrista becövekeli magát és leüti karóját. Aztán, ha jól betájolja magát, elmondhatja a kis versikét: előttem van észak, hátam mögött dél, balra a nap nyugszik, jobbra pedig kél. Ennél mélyebben szántó igazságot eddig még nem hallottam tőlük. De következetesek abban, hogy páros napokon jobban páratlan napokon pedig balra rúgjanak egyet.

Egyébként valamennyien el vannak foglalva saját igazuk hangoztatásával és fixaideájuk terjesztésével, na meg egymás lejáratásával. Olyan apróságokkal és részletkérdésekkel viszont nem érnek rá foglalkozni, hogy például a Matyó-babákon kívül a fakard és az árvalány-hajas pörge kalapot is Kínából fogjuk e exportálni? Hogy az ideiglenesen hazánkban állomásozó multik megvették-e már öröklakásukat, netán felhúzták a nyúlcipőt? Az 1-2 %-os gazdasági növekedés a statisztikai hibahatáron belül, vagy kívül esik-e? Egyáltalán kifelé vagy befelé áll e a szekerünk rúdja? Esetleg nyugodjunk bele, hogy irányultságának megfelelően és rokonszenvétől függően ahány elemző, annyi a válasz.

Nekünk pedig jogunk van szabadon választani, hogy melyik újságot olvassuk, tv csatornát nézzük és rádiót hallgassuk. Jutott még eszembe számtalan szebbnél-szebb gondolat, szólás és vélemény szabadságról, ideiglenes és átmeneti nehézségekről, szubjektív és objektív helyzetről. De legalább lenne értelme!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában