Életstílus

2010.10.28. 06:47

Legyen Halloween a kertben is!

<p>Halloween közeledtével a kertészeknek új ötletekre van szükségük, amivel kísértetiesebbé tehetik kertjüket.</p>

A Halloween gyerekek és felnőttek számára egyaránt izgalmas időszak. Ha hátborzongató kertet szeretnénk kialakítani, érdemes kipróbálni egy rémkertet.

Rémkert kialakítása Halloweenra!

 

  • Néhány kiegészítővel, például holdórákkal és vízköpővel könnyen ijesztővé varázsolhatjuk kertünket.
  • A kerti járda mentén elhelyezhetünk néhány urnát, majd készíthetünk egy kaput kovácsoltvasból.
  • A fémárukat kertészetben vagy szaküzletekben szerezhetjük be, itt találhatunk más érdekes kiegészítőt is, például üvöltő maszkokat, melyekből vér ömlik és szellemek hangját játszó cd-ket is. Temetővé is alakíthatjuk a kertünket, szarkofágok és sírkövek segítségével.

Hátborzongató teremtmények Halloween-i rémkertünkben

A hátborzongató teremtmények a Halloweeni gótikus kert elengedhetetlen alkotóelemei. A legkísértetiesebb állat a denevér. A látogatók biztosan megrémülnek tőlük, azonkívül pedig hasznosak is, minden kertben ott kellene lenniük, hiszen megeszik a rovarokat. Ahhoz, hogy denevéreket vonzzunk a kertünkbe, neveljünk olyan növényeket, melyek az éjjeli állatokat vonzzák. (Akik viszont nem szívlelik ezeket az éjjeli teremtményeket, azok denevér utánzatokkal is helyettesíthetik az élőt.)

Kerti növények denevérek számára

 

Az éjjeli rovarokat vonzó növények a következők: búzavirág, lángvirág, szalvia, mécsvirág, fodormenta és viola.

Halloweeni varangyok


A varangyok szeretik a csigákat, és ha belepik kertünket, olyan hatást nyújtanak, mintha kertünk szemölcsös lenne. Vizet kell biztosítani számukra, ahová tojásaikat lerakhatják, és felnevelhetik utódjaikat. Szükségük lesz varangyházra is. Erre a célra megfelel egy nedves helyen kialakított kőrakás vagy egy botra helyezett régi virágcserép. A varangyokról azt állítják, hogy szerencsét hoznak a ház tulajdonosának.

Pókok a rémkertünkben

Pókok nélkül a rémkert nem lenne teljes. Ezek az állatok megakadályozzák, hogy a rovarok elszaporodjanak. Ha pókokat találunk kertünkben, ne próbáljuk őket kiirtani. Ne felejtsük el azt sem, milyen kísérteties hatást nyújtanak a pókhálók, és mennyire illenek a rémkertbe.

Imádkozó sáska


Az imádkozó sáskák szintén jól mutatnak a rémkertekben. Kimondottan húsevők, és megeszik a kártékony rovarokat. Vannak olyan kertészetek, ahol árulnak imádkozó sáska tojást. A petetokot rögzítsük egy ágra, 1,5 méteres magasságban. Meleg időben a kis sáskák 8 hét alatt kikelnek. Mindegyik petetokból kb. 200 kis sáska lesz, tehát nem lesz szükség sok tojásra.

Halloween-i kígyók


A kígyók jelenléte a kertben elrettentő látvány, de ugyanakkor áldás is lehet, mivel rágcsálókkal, békákkal és varangyokkal táplálkoznak. Figyeljünk arra, hogy olyan kígyókat válasszunk, melyek nem mérgesek. A kígyók akkor fogják jól érezni magukat, ha találnak egy kőből, fából készült halmot. Nemsokára egyikük biztosan kialakítja saját otthonát, és letelepedik. (Azért óvatosan a kígyókkal, gondoljunk az érzékenyebb szomszédainkra is!)

Szitakötő


A szitakötők gyönyörűek. Bár nem bántják az embereket, egyesek félnek tőlük. Nagyon értékes rovarok, megeszik a szúnyogokat. Ugyanakkor ki is színezik kertünket. Úgy csalogathatunk szitakötőket a kertünkben, ha biztosítunk vizes területet számukra, akár egy hordozható kút is megfelel erre a célra. Állítsunk karókat az udvarba, ahová leszállhatnak, és megpihenhetnek. Ne feledjük el, hogy a rovarirtók megölik a szitakötőket is, csakúgy, mint más jótékony rovart, tehát ne használjuk ezeket a szereket kertünkben.

Katicabogár:

Régebben a katicabogarat szent és mágikus teremtménynek tartották. Manapság a katicabogár szerencsét jelent. Levéltetvekkel és más kártékony rovarokkal lakomáznak. Betehetjük a hűtőszekrénybe, mikor nincs rá szükségünk, majd kiengedjük a megfelelő időben. Mindig szomjasak, ezért este, mielőtt kiengednénk őket, locsoljuk meg a kertet.

Miután befejeztük rémkertünk építését, a drámai változás azonnal érezhetővé válik, amit a kiegészítők és állatok biztosítanak. Biztosan az egész szomszédság erről fog beszélni, és özönlenek majd a látogatók, mind arra várva, hogy beleborzongjanak a rémkertünk nyújtotta látványba és élményekbe.

Forrás: www.edenkert.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!