Pócspetriben is emlékeznek

2017 júliusában Pócspetriben újratemették a már felmentett Királyfalvi Miklóst
2017 júliusában Pócspetriben újratemették a már felmentett Királyfalvi Miklóst - © Fotó: Racskó Tibor
Pócspetri – Ezekben a napokban az egész országban megemlékeznek a kommunista diktatúra áldozatairól. Van a megyénknek egy olyan községe, amely több évtizeden keresztül magán érezhette a diktatúra kegyetlenségét, embertelenségét. Ez a község Pócspetri, ahol 1948. június 3-án véletlenül elsült egy fegyver, s ennek végzetes következményei lettek. A településen február 25-én emlékeznek a múlt eseményeire, a szentmisét dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom–Budapesti érsek celebrálja majd.


Az egész ország fejet hajt a kommunizmus áldozatai előtt ezekben a napokban, azonban van egy olyan településünk, amely saját magán érezhette több évtizeden keresztül a diktatúra kegyetlenségét és embertelenségét. Ez a község Pócspetri, ahol 1948. június 3-án véletlenül elsült egy fegyver, s ennek végzetes következményei voltak.

Statáriális eljárás

Azon a napon a Jézus Szíve litániát követően Pócspetri falu lakói a templomtól husángokkal, kapákkal, vasvillával felszerelkezve a szomszédos elöljárósági épület elé vonultak, hogy tiltakozzanak az egyház tulajdonában álló elemi iskola államosítása ellen. A községháza védelmére kirendelt Takács Gábor rend­őr őrvezető először a levegőbe lőtt, majd a tüntetők kivették a kezéből a puskát, amely véletlenül elsült, s a lövés a rendőrt érte, aki azonnal meghalt. Ezt követően Som István tanító javasolta, nehogy a hír kimenjen a faluból, vágják el a telefonvonalat, amit Vitéz Gábor meg is tett. A fegyvert Kremper Ferenc egy bokor alá rejtette el.

– A kommunista hatalom statáriális eljárással néhány nap alatt ítéletet hozott. A pócspetri per azért kapott nagy figyelmet, mert egy egész falu a hatalom ellen mozdult meg, egy fegyveres testület tagja esett áldozatul, és az iskolák államosítását elrendelő törvényjavaslat volt akkoriban napirenden a parlamentben. A koncepciós jellegét pedig az bizonyította, hogy a legfelsőbb vezetők irányították, politikai tőkét kívántak belőle kovácsolni, komoly propaganda kísérte, a tanúkkal és a gyanúsítottakkal erőszakosan bántak, nem törődtek a jogi követelményekkel. A rögtön ítélő bíróság megállapította Asztalos Jánosnak, a falu plébánosának felelősségét az indulatok felkorbácsolásában, és a beismerő vallomást tett Királyfalvi (Kremper) Miklóst, a falu aljegyzőjét mint gyilkost nevezte meg, mindkettőjüket halálra ítélve. Asztalos János kegyelmet kért, az ítéletet életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták, de 1955-ben 15 évre mérsékelték. Királyfalvi Miklóst kegyelemre nem terjesztették fel, még aznap, 1948. június 11-én végrehajtották rajta az ítéletet. Öccsét, Kremper Ferencet 12 évre ítélték. Som István életfogytiglani, Vitéz Gábor 10 év fegyházbüntetést kapott. Kusnyér János harmadrendű vádlott perét áttették a nyíregyházi törvényszékhez, mint rendes bírósághoz, ő hét évet töltött börtönben.

Két perújítás

Ember Judit 1982-ben dokumentumfilmet készített a helyszínen, ahol a per még élő elítéltjeit kérdezte. Bár a rendező a per iratait nem tanulmányozta, a megszólaló tanúk őszinte nyilatkozatából az eljárásra következtetni lehet.

Az első perújítás során 1992-ben Fővárosi Bíróság bűncselekmény hiányában felmentette Asztalos Jánost, Királyfalvi (Kremper) Miklóst, Kusnyér Jánost, Belicza Gyulát, néhai Konzili Pált és néhai Szmolinka Jánost. A bíróság hatályon kívül helyezte az 1948-ban kimondott ítéletet. Solt Istvánt és Vitéz Gábort nem mentette fel bűncselekmény híján, ugyanis a telefonvezeték elvágása akkor is a közüzemi szolgáltatás veszélyeztetésének minősült.

Dr. Helmeczy László – aki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke is volt egykoron – védőügyvédként sokat tett azért, hogy valamennyi érintettet rehabilitáljanak. A 15 évet börtönben töltött Som Istvánt és az öt évet raboskodott Vitéz Gábort a második perújítás során 1993-ban rehabilitálták.

2017. július 8-án Pócspetriben újratemették a kivégzett Királyfalvi Miklós mártírt. 2018. július 2-án a Pócspetri-ügy 70. évfordulója alkalmából történelmi emlékhelyet avattak a községházánál, ahol leleplezték a mártír és a sokat szenvedett társak tiszteletére emelt emléktáblát. Pócspetri önkormányzata és egyházközsége az idén is megemlékezik a település hősi lakosairól február 25-én a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából.

Ünnepi műsor a diákoktól

A február 25-én 16 órakor kezdődő ünnepi emlékező szentmisét dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-Budapesti érsek celebrálja. A köszöntő gondolatok (Tamás György polgármester, dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, Seszták Oszkár megyei közgyűlési elnök) után ünnepi beszédet mond prof. dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztérium vezetője is. A megemlékezésre ünnepi műsorral készülnek a helyi KOSZISZ Királyfalvi Miklós Katolikus Iskola növendékei.

KM