PM10: a kis méretű por a legfőbb légszennyező

Akt.:
A fával való tüzelés – szakszerűen kialakítva – környezetkímélőbb több más fűtési módnál
A fával való tüzelés – szakszerűen kialakítva – környezetkímélőbb több más fűtési módnál - © Fotó: ÉM
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Nem az ipar, a közlekedés és a lakossági tüzelés bocsátja ki a legtöbb szennyezőt.

A hazai levegőszennyezés egyik legsúlyosabb problémája a kis méretű szállópor szennyezés (PM10), amelyhez a közlekedés mellett nagyban hozzájárul a nem megfelelő lakossági tüzelési szokások, a kerti és egyéb háztartási hulladékok égetése.

De mivel fűtsünk?

A hazai légszennyezettség csökkentése érdekében a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából országos környezetvédelmi, ismeretterjesztő előadás-sorozatot indított a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Az ismeretterjesztő előadások – amelyeket települési önkormányzatokkal közösen megszervezett lakossági fórumok keretében tartanak meg – legfőbb üzenete: Csökkentsük a légszennyezettséget!

A légszennyezettség az egyik legjelentősebb egészségkárosító tényezővé vált a világon. Földünkön évente több mint 3 millió emberéletet követel. A levegőminőség javítása, a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése közös érdekünk. Az adatok riasztóak: az egészségügy jelzései szerint nyolcból egy halálesetet a légszennyezés okoz, illetve a porártalomra visszavezethető összes megbetegedés költsége a GDP 19 százaléka.

Merre tovább, fatüzelés?

A lakosság leginkább azzal járulhat hozzá a levegőszennyezettség csökkentéséhez, hogy – lehetőség szerint – olyan fűtési módot választ otthonában, amely környezetbarát, a hozzá használt tüzelőanyag pedig a hivatalosan előírt fa, szén, gáz vagy elektromos áram. Több ok miatt elkerülendő a szemét, a háztartási hulladékok és a veszélyes hulladékok kályhában, kazánban való elégetése, mert nemcsak a levegőt szennyezi, hanem egyben életveszélyes is.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szakemberei szerint baj, hogy elterjedt az a tévhit, hogy a fatüzelés levegőszennyező. A Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és -gyártók Országos Ipartestülete (MACSOI) vezetői szerint el kell érni, hogy a közvélemény a tűzifára ne közellenségként, hanem mint környezetbarát fűtést biztosító, megújuló energiaforrásra tekintsen.

Elfogadhatatlan, hogy a fatüzelést általánosságban környezetszennyezőnek állítják be, holott nagyságrendekkel nagyobb károsanyag-kibocsájtás következik be, ha háztartási hulladékokat (műanyagokat, gumit, pozdorját, textíliát stb.), avart vagy rossz minőségű szenet égetnek. Külön-külön kell ezeknek a légszennyező hatását vizsgálni, és keresni rá a megoldásokat. A kályhás-kandallós szakemberek álláspontja szerint a helyes fatüzelés környezetkímélő és jó hatásfokú.

ÉM-SZB


Illusztráció - Itt a fűtési szezon és szaporodnak a fekete füstöt és erős égett szagot árasztó kémények
Miskolc - Egészségünkről és környezetünkről a fűtési szezonban se feledkezzünk el: sokszor a PET-palack, az elhordott cipő, ruha is a kazánban köt ki... Itt a fűtési szezon és szaporodnak a fekete füstöt és erős égett szagot árasztó kémények. Mert él a „magyar szokás”, minden éghető hulladék a ka...