PM: Megszüntethető a MÁV biztosító

A pénzügyminiszter előzetes hozzájárulását adta szerdán a MÁV Általános Biztosító Egyesület tevékenységi engedélyének visszavonásához – közölte a Pénzügyminisztérium. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) múlt héten kérte a tárcavezető hozzájárulását a visszavonáshoz. Veres János hétfőn kiegészítő adatokat kért az elbíráláshoz. A PSZÁF kedden részletesen megindokolta, miért kéri az előzetes hozzájárulást, és bemutatta azokat az intézkedéseket, amelyeket a MÁV biztosítóval szemben alkalmazott.

A pénzügyminiszter felhívta Farkas István PSZÁF-elnök figyelmét arra, hogy az engedély visszavonását elrendelő felügyeleti határozat hatályba lépésének napját kellő körültekintéssel válasszák meg, az ügyfeleknek legyen elég idejük új biztosítás megkötésére, és az átmeneti idő a lehető legrövidebb legyen – olvasható a PM közleményében.

A PSZÁF korábban a harmadik negyedév végét, szeptember 30-át jelölte meg lehetséges időpontnak, amikor megszűnne a MÁV biztosítónál a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás, és amikortól az autósok máshová szerződhetnek. Az elmúlt napokban azonban egyre többen sürgették a hatóságokat, hogy ennél hamarabb tegyék lehetővé az új szerződések megkötését. Erre azért lenne szükség, mert a MÁV biztosítónak 5,1 milliárdos tőkehiánya van, a körülbelül 9 milliárdra becsült függő károknak csak felére van fedezet, vagyis sok MÁV biztosítós autósnak akkor is magának kell fedeznie a másnak okozott kárt, ha van érvényes kötelezője. Ezt pótbefizetéssel kerülhették volna el, de az egy héttel ezelőtti rendkívüli közgyűlésen megjelent ügyfelek elutasították a PSZÁF-biztos indítványát. A PSZÁF ezután kezdeményezte a pénzügyminiszternél az előzetes engedély megadását.

A PSZÁF álláspontja az, hogy – mivel az ügyfelek zöme a kötelező biztosításra szerződött – a többi biztosítástól (casco, lakásbiztosítás) is meg kell válnia az egyesületnek. Egyedül a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás esetében 195 ezer autós kényszerül új biztosítót keresni.