PM-ÁHT hiány – A vártnál jobb márciusi hiány

Márciusban és az első negyedév egészében a prognózisnál kedvezőbben alakult az államháztartás helyzete – tették közzé a Pénzügyminisztérium (PM) honlapján kedden délután. Az év első három hónapjában az államháztartás a legutóbbi, felülvizsgált hiány-prognózishoz képest 42 milliárd forinttal kevesebb hiányt halmozott fel.

Az év harmadik hónapjában az államháztartás hiánya a helyi önkormányzatok nélküli 349,3 milliárd forint lett a PM 373,1 milliárd forintos előrejelzésével szemben. A harmadik hónapban a központi költségvetés és a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai hiánnyal, az elkülönített állami pénzalapok az idei korábbi hónapokhoz hasonlóan többlettel zártak. A központi költségvetés hiánya márciusban 264,6 milliárd forint, a társadalombiztosítási alapoké 87,6 milliárd forint lett. Az elkülönített állami pénzalapoknál a többlet 2,9 milliárd forintot ért el. Összességében mindhárom alrendszer helyzete kedvezőbb lett a vártnál.
Az államháztartás az első negyedévben 762,4 milliárd forintos hiánnyal zárt az önkormányzatok nélkül. A Pénzügyminisztérium prognózisa március végére 786,2 milliárd forintos deficittel számolt.
Az államháztartás március végi hiánya a GDP 3 százalékát érte el. A Pénzügyminisztérium múlt hónapban közzé tett negyedéves prognózisa a GDP 3,1 százalékának megfelelő hiányt jelzett előre.