PM: a vártak szerint alakult az államháztartás hiánya

A várakozásoknak megfelelően alakult az államháztartás helyzete júniusban – közölte a Pénzügyminisztérium. A hiány mértéke az önkormányzatok nélkül 245,9 milliárd forint volt. A központi költségvetés 216,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 26,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 3,2 milliárd forintos hiánnyal zártak.

A pénzügyi tárca 276,1 milliárd forintot prognosztizált júniusra, ez az érték 245,9 milliárd forint volt ténylegesen. Áprilisban egyébként némileg előnyösebb, májusban pedig kedvezőtlenebb volt a helyzet. A központi költségvetés 216,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 26,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 3,2 milliárd forintos hiánnyal zártak.

Az első félévben egyébként a vártnál kisebb volt az államháztartás hiánya. A deficit – helyi önkormányzatok nélkül – 814,6 milliárd forintot ért el, ami a GDP 3,1 százaléka. A tárca korábban 844,8 milliárd forintos hiánnyal számolt, amely a GDP 3,3 százaléka.