PM: A gazdaság túl van a recesszió mélypontján

Bár a tavalyi utolsó negyedévi adatok csak néhány hét múlva készülnek el, a magyar gazdaság túl van a recesszió mélypontján, és a kormány által 2009-re prognosztizált 6,7 százalék visszaesésnél csak jobb lehet a valós szám – mondta Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára csütörtökön. A kormány változatlanul lehetségesnek tartja 2010-ben a 3,8 százalékos államháztartási hiány teljesülését. Januárban 31,3 milliárd többlet keletkezett, ami több mint hatmilliárddal kisebb a tavalyinál. Ráadásul ebben 27 milliárd forint a magánnyugdíj-pénztárból a tb-hez visszatérõk utáni befizetés, amit nem terveztek be a költségvetésbe.

A külkereskedelmi forgalomban 13 százalék exportnövekedést regisztráltak, ami azt mutatja, hogy fõbb piacainkon elmozdulás tapasztalható – támasztotta alá optimizmusát sajtótájékoztatón a PM államtitkára. Katona Tamás szerint az infláció is lassan eléri a csúcsot, márciustól – éves összevetésben – már mérséklõdni fog.

A januári 31,3 milliárdos államháztartási többletet két tétel javította. A MÁV támogatása átcsúszott februárra, és a magánnyugdíj-pénztárakból 27 milliárd forint érkezett azok után, akik éltek azzal az egyszeri lehetõséggel, hogy visszalépjenek a tb-ellátásba. Ezt a pénzt eredetileg nem tervezték be a költségvetésbe. A bevételek közt figyelemre méltó – a gazdasági válság mélységét jelzõ – adat, a társasági adó csaknem 64 százaléknyi zuhanása 2009 januárjához képest.

A kormány változatlanul azzal számol, hogy teljesíthetõ az államháztartás GDP-arányosan 3,8 százalékos hiánya. Ezzel kapcsolatban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Budapesten tárgyaló küldöttsége is “meglepõdött azon a híren”, hogy kritikával illették volna a deficit tarthatóságát – mondta Katona Tamás.

A Malévval kapcsolatban semmilyen adatot sem árult el a Független Hírügynökség kérdésére a PM államtitkára. Sem azt, mekkora az állammal szembeni köztartozása, sem azt, mekkora tõkepótlásra van szüksége hamarosan a talpon maradás érdekében. Csak annyit közölt Katona Tamás, hogy folynak a tárgyalások az oroszokkal, és komoly remény van arra, hogy a február végi közgyûlésig megállapodásra jutnak velük. Az egyedi számok pedig adótitoknak minõsülnek.

Katona Tamás szerint “az egész kacsa” abból az orosz hírbõl, hogy a Mol – kormányzati közremûködéssel – tárgyalást folytat a Szurgutnyeftyegazzal, hogy visszavásárolja az orosz olajvállalatnál lévõ 21,2 százalék Mol-részvénycsomagot.