"Plázázó" miskolci fiatalok – mit is jelent ez?

"Plázázó" miskolci fiatalok – mit is jelent ez?
Miskolc – Miskolc ifjúságának körében továbbra is tombol a szabadidő eltöltésének kedvelt módja: a “plázázás.” Akadnak, akik akár naponta többször is felkeresik a bevásárlóközpontokat. De vajon mit csinálnak ott órákon át? Megkérdeztük tőlük.   

A közel húsz meginterjúvolt diák kétharmada tizenhat éves. Ők tehát az a korosztály, akik a legszívesebben töltik az idejüket a kirakatok és gyorséttermek között. A fiúk nagy része a csajozást említette fő okként, amiért iskola után a plázák felé veszi az irányt, míg az ellenkező nem képviselői is előszeretettel tekintik meg itt a felhozatalt. A megkérdezett fiatalok kedvenc helye a tetőterasz.

“Ennek hangulata van. Csak leülsz, és nézel” – indokolja a tizenhét éves Dóri, miért ücsörögnek barátnőjével a parkoló autók között. “A legtöbb tizenéves azért jön, mert unatkozik. Meg addig sem kell otthon lenni és tanulni. Bár, ha én nem értek egy anyagot, fagyizás közben itt magyarázza el nekem valamelyik osztálytársam” – mondja.

“Biliárdozni is szoktunk, az olcsó” – veszi át a szót Zsófi. “És vécére is sokan bejárnak, meg persze ez a legjobb randi hely. Mi még akkor is kiugrunk néha, ha lyukasóránk van” – nevetnek.

A sokat emlegetett tetőteraszon a vadul csókolózó Szandit és Krisztiánt zaklatom kérdésekkel. “Suli után plázázunk, azért, hogy végre kettesben lehessünk” – mosolyognak, és láthatóan nem zavarja őket a körülöttük nyüzsgő tömeg. “Két-három órát töltünk itt naponta, de néha azért vásárolgatni is szoktunk.”

“Hat óra felé kerülünk haza. Addig beszélgetünk, üldögélünk, és néha moziba megyünk” – vonja meg a vállát Dániel és Krisztián, mikor azt tudakolom, mivel megy el a plázában három-négy órájuk naponta. A szomszédos padon ücsörgő ifjú hölgyek nem nagy bevásárlóközpont-rajongók: csak addig ütik el itt az időt, míg a buszukra várnak.

Kapcsolódó cikkek:

  • Nézze meg a videókat:   
  • Legyünk trendik, avagy: Gyerünk a hiperbe be!
  • Csak jönnek és jönnek a multik
  • Részeg fiatalok Miskolcon – végállomás a detoxikáló?