Plusz tíz kilométer bringával Miskolcon

Akt.:
Elkezdődött a kerékpárút építése
Elkezdődött a kerékpárút építése - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Megnéztük: épülnek az új, miskolci kerékpárút első szakaszai.

Megkezdődött a héten annak az új kerékpárútnak a kivitelezése, amely a Bosch ipartelepet kötheti össze a belvárossal. A munkálatok a Bulcsú utcán kezdődtek, éppen ott, ahonnan a közelmúltban lakossági panaszt kapott szerkesztőségünk a bicikliút létesítése miatt.

bulcsu_utca_kerekpar_ut_08650

A területen szerda délre már teljesen felmarták az aszfaltot, sőt, az út szélesítését is megkezdték. A kivitelező munkatársaitól megtudtuk, a társasház több lakója még mindig ellenzi a beruházást, ellenségesek velük, sőt volt, aki megpróbálta a munka megkezdését megakadályozni.

Halszálkás parkolás

„A lakók ragaszkodtak ahhoz, hogy a munkák alatt is hozzáférjenek a garázsaikhoz, így ezt a szakaszt csak apróbb részletekben tudjuk átépíteni” – mondta egyikük.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a lakók attól is féltek, hogy az átépítés után kevesebb lesz a parkolóhely. Az önkormányzat akkor kérdésünkre úgy felelt: a legális parkolóhelyek száma biztosan nem csökken a területen. A helyszínen aztán rájöttünk mire gondoltak: a helyiek az elmúlt években halszálkában parkolták le az autókat, viszont a parkolóhelyeket a Bulcsú utcával párhuzamosan jelölték ki. A kivitelező munkatársai afelől is megnyugtattak mindenkit: az utcát nem tervezik megnyitni a 26-os út felé, semmi nem utalt erre a tervekben sem.

bulcsu_utca_kerekpar_ut_06650

A miskolci polgármesteri hivatal egyébként korábban úgy fogalmazott, a kerékpárral közlekedők régi igényét teljesítik azzal, hogy bicikliút épül a Bosch ipartelep és a belvárosi Katalin utca között. Mint írták, a belváros összekötése a Miskolc északi határában lévő iparterülettel kedvező hatással lehet a munkaerő mobilitására: a város északi területein működő nagyvállalatok dolgozóitól számos jelzés érkezett, hogy szeretnének kerékpárral, biztonságosan bejárni munkahelyükre.

Az új nyomvonalakat, a város kerékpárforgalmi hálózati tervét pedig a Kerékpáros Miskolc Egyesület és a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ is megvizsgálta és elfogadta.

Összesen tíz kilométer

A kérdéses szakasszal együtt egyébként összesen tíz kilométernyi új kerékpárút épül még idén a városban. Még a hónapban elkezdődik ugyanis a kerékpáros nyom kialakítása a Bacsinszky utca – Bogáncs utca, az Erzsébet királyné útja – Harsányi út és a Lavotta utca – Déli utca közötti részeken.

A beruházás száz százalékos támogatással, az unió és a magyar állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg nettó 485 millió forint értékben.