Plohn József emlékezete – Fotókiállítás és századfordulós fotóműhely a Múzeumok éjszakáján a Tornyai-múzeumban

Plohn József emlékezete – Fotókiállítás és századfordulós fotóműhely a Múzeumok éjszakáján a Tornyai-múzeumban

Életre kelnek Plohn József üvegnegatívjai a Múzeumok Éjszakáján a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban. Június 21-én Plohn kevéssé ismert néprajzi és városképi fotográfiáiból nyíló kamarakiállítással tisztelegnek a legismertebb vásárhelyi fényképészre emlékezve.

Plohn József 145 évvel ezelőtt, 1869-ben született Makón és hét évtizede a deportálás során, egy marhavagonban vesztette életét. A család 1870-ben költözött Hódmezővásárhelyre. Plohn édesapja, Plohn Illés, az első vásárhelyi fényképész, műtermében sajátította el a fotózás alapjait, majd a Képzőművészeti Főiskolán és Koller Károly császári és királyi udvari fényképész fővárosi műtermében tanult. Tanulmányúton járt Münchenben, Párizsban, Firenzében, Rómában. Az 1896-os Országos Millenniumi Kiállításon fotóival I. díjat és millenniumi nagyérmet nyert. 1902 kora őszén készítette el legismertebb fotósorozatát az akkor még élő vásárhelyi negyvennyolcas honvédekről a Kolozsvári Országos Történelmi Ereklye Múzeum felhívására.

Plohn József portré

1911-ben, édesapja halálát követően, átvette a műterem irányítását. Vásárhelyi művészbarátai, Tornyai János és Kiss Lajos hatására érdeklődésének középpontjába a néprajzi fényképezés került. A 19. és 20. század fordulóján közel háromezer felvételt készített Hódmezővásárhelyen és környékén a tanyákról, gazdasági épületekről, lakóépületekről, ezek berendezéséről, a fazekas termékek előállításának teljes munkafolyamatáról, és más foglalkozásokról, mesterségekről, mint például a méhészetről, halászatról, mézeskalács készítésről. Megörökítette az állattartók és földművelők munkáját, a subák és textilek hímzéseit, esküvői szokásokat, gyermekjátékokat, de még a temetői fejfákat is. Az összegyűjtött anyagot a hat részesre tervezett Képek a nagy magyar alföldi népéletből című fotóalbumban kívánta megjelentetni. A képek publikálásához nem sikerült támogatókat találni, így ezeknek csak egy kisebb része látott napvilágot különféle kiadványokban.

gazdaifjak a földműves iskolában

Plohn József 1635 db üvegnegatívból álló hagyatékát 1952-ben vásárolta meg a múzeum özvegyétől.

A Múzeumok Éjszakáján, június 21-én Plohn József emlékezetét kamarakiállítása mellett egy, a 20. század fordulójának vidám fotószalonja is megidézi, ahová a kiállításra jegyet váltók betérhetnek “életre kelteni az üvegnegatívokat”.

(Forrás: Elek András-sajtóreferens)