Plazmatévét, autót hitelre – mi lesz utána?!

Budapest, Debrecen – A háztartások hiteleinek állománya csak januárban újabb 111 milliárd forinttal nőtt úgy, hogy az év eleje hitelezési szempontból köztudottan nem számít a legerősebb időszakok közé.  

Szakemberek figyelmeztetnek, hogy egyetlen hónap adataiból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, ugyanakkor hozzáteszik, hogy az enyhe tél miatt a fogyasztók a valóságosnál kevésbé érezték meg a pénztárcájukon a jelentős energiaár-emelkedést, és ez a tehervállalás terén sokakat „elbizakodottá” tehet.

A kérdések kérdése


Nagy kérdés (és ma mindenkit ez foglalkoztat leginkább a pénzpiac szereplői közül), hogy a háztartások mennyire racionálisan döntenek majd, azaz visszafogják-e a fogyasztás ütemét, vagy a további kölcsönfelvétel mellett döntenek, finanszírozandó a megszokott életvitelüket. Egyelőre ez utóbbira látszik nagyobb esély, és ezt a tendenciát jegybanki körökben aggódva szemlélik.

Egyes vélekedések szerint ha a következő hónapokban sem fullad ki az immár huzamosabb ideje tapasztalható hitelboom (a hitelek iránt egyre növekvő lakossági igény), akkor reális veszély lehet, hogy ez a felelőtlen lakossági magatartás magával rántja a bankszektort is; a bedőlő hitelek sokasodása finoman szólva sem tesz jót a banki portfóliók minőségének. Ezt megelőzendő a pénzintézetek máris egyre nagyobb számban ütemezik át az adósságokat. Ennek ellenére is valószínű, hogy az úgynevezett rossz adósok száma idén tovább nő.

Adósok feketelistája

A Központi Hitelinformációs Rendszer lakossági adatbázisában (a BAR-listán) az elmúlt év végén 370 ezer magánszemély 550 ezer mulasztását tartották nyilván, ami azt jelenti, hogy az adóslistán lévők száma egyetlen év alatt 18 százalékkal gyarapodott. A követeléskezelők is azt tapasztalják, hogy a lakosság eddig vajmi csekély hajlandóságot mutatott a fogyasztása visszafogására.

Szerintük ez azért aggasztó, mert közben egyre inkább érezhető a fizetési morál romlása, a közüzemi szolgáltatóknál felhalmozott adósság drasztikus emelkedése.

A bedőlt hitelek számának megugrása elsődlegesen a személyi kölcsönök és az áruvásárlási hitelek terén várható. A jelzálog típusú kölcsönöknél ez a hatás állítólag kevésbé érződik majd, hiszen az adósok minden áron igyekeznek megmenteni a fedezetként felajánlott ingatlanukat. Ezért félnivalójuk inkább a fogyasztási hiteleket értékesítőknek lehet – vélik a hozzáértők.