Plázaszínház a mozgólépcsőn és a kirakatok között Budapesten

Hétköznapi, mégis meghökkentő helyen, egy bevásárlóközpontban mutatja be színházi előadását egy holland társulat szombaton Budapesten. A Magna Plaza című produkció a gyanútlanul vásárolgató, kávézó, nézelődő emberek között történik. A vásárlók akaratlanul is “statisztálnak” a színészeknek a PLACCC fesztiválon.

A holland és flamand színészekből álló Wunderbaum társulat október 11. és 13. között Budapesten, a PLACCC Fesztiválon mutatja be, hogyan születik színház egy olyan térben, ahol naponta megfordulnak az emberek, de nem művészeti helyszínként gondolnak rá. A Magna Plaza című szokatlan előadás szereplői beolvadnak, beépülnek a Széna téri bevásárlóközpont, a Mammut 2 életébe. A művészek az egész épületet birtokba veszik. A kirakatok között, a mozgólépcsőn vagy éppen a kávázóban játsszák el a jeleneteket, de ezt csak a beavatott nézők tudják. Ők fejhallgatókon követik a jeleneteket angol nyelven, vagy angolul és magyar szinkrontolmácsolással. A többiek, vagyis a plázában vásárló, pihenő, nézelődő emberek akaratlanul is részeseivé válnak az eseményeknek, és belecsöppennek a színházba, voltaképpen statisztálnak a színészeknek- mondta a Független Hírügynökségnek Erdődi Katalin, a PLACCC fesztivál főszervezője.

A Magna Plaza című színházi előadást Takeshi Kitano filmje, a Bábok ihlette, de a művészek a jeleneteket egy csillogó pláza pörgő ritmusához igazították. A japán neveket megtartották, de a karakterek a nyugati pláza- és popkultúra gyermekei. A történet a fogyasztásról, az érzelmek valódiságáról vagy hamisságáról, a látszat és valóság viszonyáról szól. Azt a kérdést feszegetik, hogy vajon a szerelmet és a boldogságot tényleg csak a már-már túlzásba vitt áldozatkészség árán lehet-e elérni.

A Magna Plaza című előadást október 11, 12 és 13-án naponta kétszer, délután 4-től és este fél 8-tól lehet megnézni a Mammut 2. bevásárlóközpontban. A jegyek kizárólag elővételben kaphatók a Budapesti Őszi Fesztivál Közönségszolgálatán: V., Szervita tér 5. tel: (06-1) 486 3311, jegy@fesztivalvaros.hu

A PLACCC a Budapesti Őszi Fesztivál társrendezvénye. Az úgynevezett helyszín-specifikus előadások azt mutatják be, hogy a művészet bármilyen “talált” térben, az utcákon, a parkokban, egy foghíjtelken vagy éppen egy bevásárlóközpontban is utat tud törni magának. Az angol Blast Theory nevű művészeti csoport különleges, interaktív, biciklis produkciója kedd estig vendégeskedik Budapesten. Náluk nem nézők, hanem játékosok vannak, akik kis “fedélzeti számítógéppel” felszerelt bicikliken újraértelmezhetik a várost, amit a brit művészek egyetlen hatalmas színházként kezelnek. Ugyancsak a PLACCC fesztiválon látható a világhírű lengyel alternatív színházi tásulat, a Teatr Strefa Ciszy előadása. A művészek a városligeti Dürer Kertben, vagyis az egykori Pártfőiskola épületében “tanítják repülni” a budapesti közönséget vasárnap estig.

További információ: www.placcc.hu