Plagizált, de tisztségében marad a berlini CDU frakcióvezetője

  Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti: Berlin, 2012. május 3., csütörtök (MTI) – Megerősítették tisztségében a berlini tartományi gyűlés kereszténydemokrata (CDU) frakciójának vezetőjét, aki bizalmi szavazást kért személyéről, miután beismerte, hogy doktori dolgozatában plagizált.

A csütörtöki szavazáson 30 képviselő Florian Graf mellett, 3 pedig ellene szavazott és egy képviselő tartózkodott, a frakcióvezetőt így 88,2 százalékos támogatással erősítették meg pozíciójában.
Graf doktori fokozatát előző nap vonta vissza a potsdami egyetem. Ezt a politikus indítványozta. Az egyetemhez beadott kérvényben azt írta, hogy 210 oldalas doktori dolgozatában 7 oldalon forrásmegjelölés nélkül átvett szövegek szerepelnek, az értekezés két további részében pedig nem megfelelő módon hivatkozott a felhasznált művekre.
A szavazás után Graf újságíróknak elmondta: rendkívül hálás, hogy bizalmat szavaztak neki, hiszen ez ilyen helyzetben egyáltalán nem magától értetődő. “Nagy hibát vétettem, és beismertem” – mondta. A CDU berlini tartományi vezetője, Frank Henkel belügyi szenátor – a berlini kormány belügyminisztere – azt emelte ki, hogy a 38 éves politikus “megérdemel egy második esélyt”. Az emberek hibáznak, Graf pedig bocsánatot kért, és a politikai munkájában nincs kivetnivaló – tette hozzá.
Az ügy azzal kezdődött, hogy a potsdami egyetemen egy ellenőrzés során – az intézmény közleménye szerint – “plágiumgyanú merült fel” a 2010-ben elkészült dolgozattal kapcsolatban. Az intézmény állásfoglalást kért a szerzőtől, aki a vizsgálatnak elébe sietve a doktori fokozat visszavonását kérte.
Az utóbbi időszakban számos német politikus került plágiumügybe. Legutóbb – szerdán – Anette Schavan szövetségi oktatási és kutatási miniszter doktori értekezésével kapcsolatban merült fel plágiumgyanú. A legismertebb eset Karl-Theodor zu Guttenbergé, a volt védelmi miniszter bizonyított plágium miatt kényszerült lemondásra 2011-ben.