Pittsburghi lövöldözés – Magyarországi zsidó szervezetek is együttérzésüket fejezték ki

Budapest – Magyarországi zsidó szervezetek imádkoznak, megemlékezést tartanak a pittsburghi zsinagógában szombaton történt lövöldözés áldozataiért.

A pennsylvaniai Pittsburgh egyik zsinagógájában szombaton tizenegy ember vesztette életét.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében leszögezte: “bárhol érjen támadás egy zsidó közösséget, az olyan, mintha az egész zsidó népre rontanának rá”. Ami szombaton Pittsburghben történt “véres példája annak”, hová vezethet a gyűlölet – mutattak rá.

A magyarországi neológ zsidóság mélyen együtt érez az áldozatok hozzátartozóival – írták a közleményben, amely szerint a Mazsihisz vasárnap este gyászmegemlékezést tart a Frankel Leó úti zsinagógában.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: fájdalommal teli szívvel fohászkodnak a gyilkos pittsburghi antiszemita merénylet áldozataiért, mielőbbi felgyógyulást kérve a sebesültekért.

“Szolidaritásunkat fejezzük ki testvéreinkkel szemben és egyben elismeréssel tartozunk azon bátor embereknek, akik életüket kockáztatva szálltak szembe a véres kezű gyilkossal. Az Egyesült Államok történelmének legvéresebb antiszemita merénylete megrendülve egyesíti Magyarország és a világ zsidó közösségét az antiszemita gyűlöletkeltés minden formájával szemben” – írta az EMIH.

-MTI-