Pirosból, fehérből, zöldből

Pirosból, fehérből, zöldből
© Fotó: Bujdos Tibor
Abaújalpár – Akár egész Abaújnak jut az abaújalpári varrodában készült zászlókból.

Magyar nemzeti színű zászlókat gyártanak az ügyes kezű asszonyok Abaújalpár varrodájában. Zinger Zsolt polgármestertől tudjuk, hogy a környező településeknek is szükségük van a zászlókra, hiszen törvényi előírás, hogy nemzeti ünnepeken ki kell tűzni a települések intézményeire.

Így az Abaújalpáron készült lobogókat vagy eladják, vagy elcserélik valami olyasmire, amire a településnek szüksége van. A varrodában ottjártunkkor is szorgoskodtak az asszonyok. Pecsenye Marjana (aki egyébként Ukrajnából jött férjhez Abaújalpárra) elárulja, nem könnyű zászlót varrni, hiszen három színből áll, és a cérnát ennek megfelelően cserélgetni kell.

A színek összeillesztése pedig különös odafigyelést igényel, mert egyenesnek és szépnek kell lennie. Most 80-szor 120-as zászlókat készítenek, de vannak kisebbek is, amikbe zsinórt fűznek majd.

A zászlókon kívül egyébként a varrodában készül az új falubusz üléshuzata is, mert egyáltalán nem mindegy, hogy drága pénzért veszi meg a település, vagy megvan anyagáron az ügyes kezű asszonyoknak köszönhetően.

ÉM-HE