Piros zebrák a Hegyvidéken

Piros lett a XII. kerületi Németvölgyi úti iskola előtti zebra. A minden korábbinál jobban látható festés és az azt kiegészítő fényvisszaverő prizmasorok a gyermekbalesetek számának csökkentését szolgálják. Pokorni Zoltán polgármester és Piros Ildikó színművésznő festette és avatta fel a megújult gyalogátkelőhelyet csütörtökön. A kerületben további hat fehér zebra kap piros keretet, ezek péntekre elkészülnek.

Egy új technikával készülő, minden korábbinál jobban látható festéssel látnak el hét zebrát a kerületben. Az elsősorban Nyugat-Európában használt piros szín mellett a zebrák két oldalán az útfelületbe épített fényvisszaverő prizma sorok védik a gyalogosokat és segítik az autósok tájékozódását. A fényvisszaverő prizmák különösen ködös, esős időszakban és este, éjszaka jelentenek segítséget.

A Hegyvidéki Önkormányzat 2007-ben hirdetette meg a “Biztonságos úton a kerület iskoláiba, óvodáiba” programját, amelynek célja a gyermekbalesetek számának csökkentése a kerületben. A programban tavaly digitális sebességjelzőket, figyelemfelkeltő táblákat és intézményeink előtt kifutókorlátokat helyeztek el. Az idei szeptemberi tanévkezdésre fényvisszaverő karszalagokat kaptak a gyerekek, és az iskolák előtt forgalomirányítók segítették a közlekedést.

Tiszújvárosban egyébként már van piros keretbe foglalt zebra. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei rendőr-főkapitányság szerint a térhatású átkelő jó eredménnyel vizsgázott, beváltotta a hozzáfűzött reményeket.